Šenija razočaran nad odnosom lastnikov do MLM

Predsednik uprave Mariborske livarne Maribor (MLM) Davor Šenija je razočaran nad aktualnim odnosom državnih lastnikov do nekoč enega največjih mariborskih industrijskih podjetij, ki mu zaradi tega grozi stečaj. Kot je povedal za STA, vseh 350 zaposlenih še vedno normalno dela, posla imajo dovolj, zanikal pa je, da naj bi imeli blokirane račune.

Družba naj bi imela že od prejšnjega tedna pri BKS banki zablokiran račun, a Šenija trdi, da vsaj do današnjega dne ni bil noben račun zaprt. Ob tem je poudaril, da so v zadnjem letu dni podpisali za skoraj 150 milijonov evrov nominacij za nove posle do leta 2030, največja težava pa je bila visoka rast cen energentov.

“Od države smo dobili bonbonček v višini 133.000 evrov, za energijo pa plačali 2,5 milijona evrov več, torej dvakrat več kot pred podražitvijo. Vsega tega nismo mogli prenesti na naše kupce v avtomobilski industriji,” je dejal Šenija in dodal, da so zaposleni za zdaj dobili vse prejemke z izjemo polovice letošnjega regresa, ki naj bi jo dobili do konca zakonsko določenega roka.

V podjetju so se trudili s programom prestrukturiranja, v sklopu katerega so število zaposlenih z nekaj več kot 500 znižali na okoli 350, pri čemer so obdržali iste proizvodnje zmogljivosti in na ta način zvišali produktivnost. Kljub temu državi ni uspelo najti primernega strateškega lastnika, niti očitno ta ne želi več pomagati k premostitvi težav, čeprav ima družba dovolj dela in nenazadnje državi plačuje šest milijonov evrov prispevkov letno.

Mariborska livarna je lani ob 43 milijonih evrov prihodkov znova beležila izgubo v višini 3,6 milijona evrov, ki jo je državni lastnik na junijski skupščini pokril z znižanjem osnovnega kapitala.

V Slovenskem državnem holdingu (SDH) so za STA potrdili, da je nemški Mutares, ki že ima v lasti koprski Cimos, od namere za prevzem proizvodnje odstopil 14. septembra. Tako ta, kot še en zainteresirani kupec, naj bi namreč letos po njihovem bila družbo pripravljena prevzeti brezplačno ob večmilijonski nepovratni državni pomoči, ki pa je zaradi EU pravil prepovedana.

Z omenjenim potencialnim vlagateljem so se lastniki neuspešno pogajali skoraj leto in pol, vmes je bila ena od možnosti tudi selitev proizvodnje v kidričevski Talum, kamor naj bi se zdaj po pisanju Večera, če bo do zaprtja MLM dejansko prišlo, selilo okoli sto zaposlenih.

Vseskozi so se v javnosti pojavljale tudi informacije, da je v ozadju pogovorov tudi dobrih 50.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v neposredni bližini mestnega središča ob Dravi, kjer stoji MLM, in naj bi bilo zanimivo za druge vlagatelje. SDH naj bi si namreč nameraval desetmilijonsko terjatev poplačati z zemljišči.

MLM se je v težavah znašla že pred dobrim desetletjem, ko je insolventnost razglasila njihova takrat največja lastnica Metalka s sedežem na Dunaju, pozneje pa so Nova KBM, Abanka Vipa in Probanka del svojih v podjetje vloženih kreditnih sredstev konvertirale v kapitalske deleže. Ker te leto pozneje, niso želele dokapitalizirati podjetja, je MLM aprila 2013 šla v prisilno poravnavo, njeni hčerinski družbi Sanitec in Armal pa v stečaj, zaradi česar je brez dela ostalo 200 ljudi.

Evropska komisija je oktobra istega leta odobrila državno poroštvo za državno pomoč MLM v višini 5,1 milijona evrov, podjetje pa se je usmerilo predvsem v avtomobilsko industrijo. V zadnjih letih so se izjalovili vsi poskusi prodaje podjetja, ki je kljub dovolj dela samo v zadnjih treh letih naredila skoraj osem milijonov evrov dodatne izgube.

Back to top button