SBI TOP ta teden z rastjo

Najpomembnejše delnice na Ljubljanski borzi so se v tem trgovalnem tednu, ki so ga zaznamovale objave poslovnih rezultatov, v povprečju podražile. Indeks SBI TOP je pridobil 1,42 odstotka in se oblikoval pri 1484,49 točke. Vlagatelji so skupno sklenili za 12,7 milijona evrov poslov.

Najbolj so se na tedenski ravni podražile delnice Save Re. Za delnico je bilo treba ob koncu današnjega trgovanja odšteti 33,20 evra, kar je 9,21 odstotka več kot pretekli petek.

Delnice Save Re so se podražile predvsem po današnji objavi poslovnih rezultatov Zavarovalne skupine Sava. Ta je v prvem četrtletju povečala obseg poslovanja za 18,4 odstotka na 307,8 milijona evrov, k čemur je največ prispevala rast kosmatih premij tako pri premoženjskih kot tudi življenjskih zavarovanjih. Čisti dobiček je bil s 29,8 milijona evrov višji za 48,3 odstotka.

Druga največja tedenska rast cen delnic je prav tako pripadala zavarovalnici. Delnice Zavarovalnice Triglav so se podražile za 7,56 odstotka na 37 evrov.

Delnice Telekoma Slovenije so se na tedenski ravni podražile za 3,70 odstotka na 70 evrov. Skupina Telekom Slovenije je v prvem četrtletju ustvarila 169,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so bili višji predvsem zaradi rasti števila uporabnikov in večje prodaje IT-blaga in storitev. Čisti dobiček skupine je bil pri 12,1 milijona evrov za 48 odstotkov večji, so sporočili v torek.

Vrednost delnic NLB se je po 6,5-odstotni rasti v prejšnjem tednu tudi v tem tednu zvišala. Na tedenski ravni so delnice pridobile 1,76 odstotka in so bile ob koncu današnjega trgovanja vredne 115,50 evra.

NLB je v sredo zvečer objavila namero za objavo javne prevzemne ponudbe za odkup vseh delnic družbe Addiko Bank s sedežem na Dunaju. Za delnico bo ponudila 20 evrov, zmanjšano za morebitna prihodnja izplačila dividend. Z objavo ponudbe želi NLB v Addiko pridobiti znaten večinski delež, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz banke. V četrtek je nato ponudbo za nakup 17-odstotnega deleža v Addiko Bank objavila še družba Agri Europe, ki je v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića in ki v Sloveniji obvladuje Gorenjsko banko.

Delnice Luke Koper so na tedenski ravni porasle za 1,45 odstotka na 35 evrov.

Tečaj delnic Krke je ostal nespremenjen pri 126 evrih. Skupina Krka je v prvem četrtletju letos ustvarila 486,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je zvišal za 11 odstotkov na 98,8 milijona evrov. Oboje je največ v zgodovini družbe, je v četrtek objavil novomeški farmacevt.

Na drugi strani so se na tedenski ravni najbolj pocenile delnice Petrola. Ob koncu današnjega trgovanja je bilo treba za delnico odšteti 28 evrov, kar je dva odstotka manj kot pred enim tednom.

Skupina Petrol je v prvem četrtletju zabeležila 1,5 milijarde evrov prihodkov, kar je 19 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju, so danes sporočili iz Petrola. Čisti dobiček je bil s 15 milijoni evrov nižji za 40 odstotkov. Poslovanje v prvem četrtletju je močno zaznamovala regulacija cen energentov, ki zavira razvojni potencial skupine, so zapisali v Petrolu.

Delnice Cinkarne Celje so se v primerjavi s prejšnjim petkom pocenile za odstotek. Cinkarna Celje je v prvem letošnjem četrtletju prihodke v medletni primerjavi znižala za pet odstotkov na 47,5 milijona evrov, kar so v družbi pripisali nižjim prodajnim cenam pigmenta titanovega dioksida. Čisti dobiček je bil z 1,3 milijona evrov nižji za 66 odstotkov, so v četrtek sporočili iz družbe.

Delnice nepremičninske družbe Equinox, ki prav tako sestavljajo indeks SBI TOP, kotirajo pa v standardni kotaciji, so se medtem pocenile za pet odstotkov in današnje trgovanje končale pri vrednosti 51,5 evra.

Back to top button