Puma v zadnjem četrtletju z občutnim padcem čistega dobička

Nemški izdelovalec športne opreme in oblačil Puma je v zadnjem lanskem četrtletju ustvaril 800.000 evrov čistega dobička, kar je 42 odstotkov manj kot v enakem predlanskem obdobju, ko je ta znašal 1,4 milijona evrov. V celotnem lanskem letu je podjetje vknjižilo 305 milijonov evrov čistega dobička.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) je medtem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v zadnjem lanskem četrtletju porasel za 133 odstotkov, in sicer s predlanskih 40,5 milijona evrov na 94,4 milijona evrov.

Prihodki Pume so se v medletni primerjavi po drugi strani zmanjšali za 9,8 odstotka na 1,98 milijarde evrov.

Padec čistega dobička v Pumi pripisujejo nihanju valutnih tečajev in negotovim geopolitičnim razmeram v več regijah, kar je prispevalo k večji zadržanosti potrošnikov, sporočilo družbe povzema dpa.

“V nestanovitnem okolju, ki je vplivalo na celotno panogo, je Puma dosegla močno rast in dobičkonosnost, ki je povsem v skladu z napovedmi. Brez izredne devalvacije argentinskega pesa, ki je imela pomemben enkratni računovodski učinek, bi bili naši rezultati še boljši,” je ob objavi poslovnih rezultatov zapisal izvršni direktor Pume Arne Freundt.

Za letošnje poslovno leto družba pričakuje, da bo dosegla enomestno rast prihodkov in izboljšan EBIT v razponu od 620 do 700 milijonov evrov.

V celotnem 2023 je EBIT dosegel 622 milijonov evrov, poslovne rezultate še povzema dpa.

Back to top button