Promet skozi drugo cev predora Učka naj bi stekel pred naslednjo turistično sezono

Promet skozi drugo cev predora Učka, ki povezuje Kvarner in Istro, bo stekel pred začetkom naslednje turistične sezone, je v ponedeljek na slovesnosti ob prebitju cevi sporočil hrvaški premier Andrej Plenković. Z drugo cevjo tretjega najdaljšega predora na Hrvaškem bosta za pot od Zagreba do Pulja predvidoma potrebni dve uri in pol.

Drugo cev 5600 metrov dolgega predora so prebijali skoraj tisoč dni.

Cev so v ponedeljek do konca prebili ob navzočnosti premierja, ministra za pomorstvo, promet in infrastrukturo Olega Butkovića in drugih predstavnikov politike.

Plenković je po poročanju hrvaških medijev izpostavil, da bo Istra tako kmalu z avtocesto povezana s preostalim delom Hrvaške. Za povezavo vzhodnega kraka t. i. istrskega ipsilona s hrvaškim avtocestnim omrežjem bodo sicer potrebna še dodatna dela tako na kvarnerski kot istrski strani predora.

V ponedeljek se je tako uradno začela gradnja avtoceste od izvoza iz predora na kvarnerski strani do Matuljev, kjer je trenutno speljana hitra cesta. Na istrski strani pa bodo med drugim zgradili še dva viadukta.

Projekt dograditve vzhodnega kraka istrskega ipsilona ima sicer tri faze – praktično že v celoti zgrajeno avtocesto od Pazina do predora Učka, omenjeno ureditev avtoceste od predora do Matuljev ter drugo cev predora.

Dela so se začela leta 2016, projekt pa je skupno ocenjen na 570 milijonov evrov. Vsi omenjeni posegi bodo predvidoma končani do konca 2026.

Back to top button