Pri Omišu odprli obvoznico in most čez kanjon Cetine

Pri Omišu so danes za promet slovesno odprli most čez kanjon reke Cetine in omiško obvoznico. Most bo skupaj z obvoznico predvidoma zmanjšal gnečo na Jadranski magistrali med Splitom in Omišem, ki nastaja zlasti poleti. Lokalni prebivalci iz zaledja Omiša medtem opozarjajo, da se bo ta le premaknila k njim.

Most je del obvoznice med Solinom in Omišem, katere vrednost ocenjujejo na 70 milijonov evrov. Sam most je medtem vreden prek 20 milijonov evrov.

Odprtje mostu, ki se ga je udeležil tudi minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković, je danes pospremil protest lokalnih prebivalcev iz zaledja Omiša. Opozorili so, da se bo gneča, ki je poleti nastajala v Omišu, zdaj samo premaknila k njim, lokalna cesta pa je po njihovem prepričanju neprimerna za gost promet, ki bo pritekal z magistrale, je poročala hrvaška javna radiotelevizija HTV.

Most stoji na nadmorski višini 70 metrov in je dolg skoraj 225 metrov. Na obeh straneh je kanjona je povezan s predoroma. Graditi so ga začeli leta 2003 in velja za enega od največjih gradbenih projektov na Hrvaškem v zadnjih 30 letih.

Back to top button