Predstavniki delavcev Salonita nestrinjanje z novelo zakona o varstvu okolja izrazili še v Ljubljani

Potem ko je okoli 450 zaposlenih v cementarni Salonit Anhovo in somišljenikov v četrtek pred stavbo Občine Kanal ob Soči protestiralo proti noveli zakona o varstvu okolja, so predstavniki zaposlenih razloge za nasprotovanje predstavili še pred DZ v Ljubljani. “Žalostno je, da se moramo v 21. stoletju boriti za delo poštenih ljudi,” je bilo slišati.

Predlog novele zakona o varstvu okolja bi zaostril zahteve glede izpustov iz naprav za sosežig. Po obravnavi na matičnem odboru, kjer je bilo sprejetih nekaj dopolnil, sicer ne govori več o izenačitvi standardov za sosežig in sežig odpadkov, ampak določa, da vlada za naprave za sosežig določi tako stroge mejne vrednosti emisij, kot so določene v zaključkih o najboljših razpoložljivih tehnologij za sežig, razen če zaključki o BAT za naprave za sosežig določajo strožje mejne vrednosti.

Ob današnji obravnavi predloga sprememb zakona v DZ je članica sveta delavcev Salonita Anhovo Tereza Pahor pred stavbo parlamenta opozorila, da zakon, ki ga danes sprejemajo poslanci, ni enak tistemu, ki ga so ga podprli odbori in to predvsem v kritični točki, ki govori o doseganju mejnih vrednosti.

“To je precej sporno. Poslanci se morajo zavzemati za to, da se v zakon doda, da se dosegajo mejne vrednosti samo, če obstajajo za to sprejemljive tehnologije,” je izpostavila.

Nekdanji podžupan Kanala ob Soči Marko Bucik je dejal, da se v primeru predlaganih sprememb zakona ne spoštuje evropske zakonodaje, ki da je nad vsem. “Žalostno je, da se moramo v 21. stoletju boriti za delo poštenih ljudi,” je dodal.

Občinska svetnica Kanala Klelija Dolenc (DeSUS) pa je pozvala, naj se posluša stroko. “Ne pustimo iniciativnim skupinam, da same določajo pravila,” je dejala. Predlog novele sta v obravnavo vložila društvo Eko Anhovo in dolina Soče ter Inštitut 8. marec in civilna iniciativa Danes.

“Verjamemo, da bodo v DZ sprejeli zakon, po katerem bo treba tehnologijo spremeniti, jo izboljšati in delati za dobrobit vseh ljudi. Vsi si želimo čistega zraka in tudi mi smo za to, samo pustite nam delati,” je pozvala.

Proti sprejetju novele se je izreklo tudi lokalno Društvo obolelih zaradi azbesta, ki nudi podporo bolnikom na različnih področjih, od uveljavljanja odškodnin do zagotavljanja zdravstvenih pregledov na Golniku.

Back to top button