POPRAVEK: Slovenija povečuje dobavo zemeljskega plina iz Alžirije

Slovenija in Alžirija sta med današnjim obiskom premierja Roberta Goloba v Alžiru podpisali amandma k pogodbi o prodaji in nakupu plina, s katerim bo Slovenija povečala dobavo zemeljskega plina iz Alžirije. Slovenija prav tako danes odpira svoje veleposlaništvo v Alžiru, Golob pa si želi, da bi Alžirija jeseni odprla veleposlaništvo v Ljubljani.

“Sodelovanje med dvema prijateljskima narodoma bo v bodoče še boljše. Slovenija danes odpira svoje veleposlaništvo v Alžiru in želimo si, da bi jeseni tudi Alžirija odprla svoje veleposlaništvo v Ljubljani,” je dejal Golob, ki se je med obiskom v Alžiriji sešel s kolegom Nadirjem Larbaouijem in predsednikom države Abdelmadjidom Tebbounom.

Premierja obeh držav sta na srečanju potrdila dobre odnose na gospodarskem, znanstvenem in zunanjepolitičnem področju ter se zavzela za njihovo poglobitev. V luči tega so bili med delegacijama obeh držav ob prisotnosti Goloba in alžirskega predsednika podpisani trije sporazumi, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Prvi sporazum je bil amandma k pogodbi o prodaji in nakupu zemeljskega plina med Geoplinom Ljubljana in skupino Sonatrach, s katerim se bo povečala dobava plina za dodatnih 200 milijonov kubičnih metrov na leto. Slovenija je ob tem tudi izrazila pripravljenost, da gospodarski družbi podaljšata pogodbo za obdobje od 2026 dalje, ko potečeta obstoječi pogodbi.

Delegaciji obeh držav sta prav tako podpisali sporazum o odpravi vizumske obveznosti za kratkoročno bivanje za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov ter memorandum o soglasju o sodelovanju na področju umetne inteligence.

“Verjamem, da bomo lahko v prihodnje še izboljšali izmenjavo tehnoloških znanj med obema državama in na tak način pripomogli k izkoriščanju prednosti, ki jih ponujajo te tehnologije za razvoj naših držav,” je poudaril Golob.

Predsednik vlade je z Larbaouijem in Tebbounom razpravljal tudi o sodelovanju med državama v Varnostnem svetu Združenih narodov in o razmerah v Gazi. S Tebbounom sta se strinjala, da je svoboda temeljna vrednota, ki jo moramo vedno zagovarjati v mednarodni skupnosti, tudi ko se odloča o pravici do samoodločbe.

“Ravno ta pravica do svobode je tisto, kar druži Alžirijo in Slovenijo v njunih prizadevanjih v New Yorku znotraj Varnostnega sveta ZN,” je dodal Golob in alžirskega predsednika povabil na obisk v Slovenijo.

Back to top button