Pogovori Goloba na Bavarskem tudi o skrbi za konkurenčnost gospodarstva EU

Premier Robert Golob se je med današnjim delovnim obiskom v Münchnu sestal z ministrskim predsednikom bavarske Markusom Söderjem in udeležil poslovno-investicijskega kongresa, ki ga je organiziralo več slovenskih partnerjev. Pogovori so se osredotočali na skrb za konkurenčnost gospodarstva EU in krepitev bilateralnega gospodarskega sodelovanja.

Slovenija in Bavarska imata že tradicionalne močne gospodarske odnose, ki se odražajo v več kot tri milijarde evrov letne blagovne menjave. Med pomembnejšimi panogami sodelovanja je avtomobilska industrija. Napovedana uvedba carin EU za kitajske avtomobilske uvoze pa zaradi nevarnosti povračilnih ukrepov Kitajske skrbi nemške proizvajalce vozil.

Golob je potrdil, da je beseda danes tekla tudi o tej temi. “Živimo v neki novi geopolitični realnosti, svetovna gospodarstva so spremenila svoj pristop tako do proste trgovine kot tudi do razvoja. Danes si upam trditi, da obstajajo vsaj tri gospodarske velesile, na eni strani Kitajska in Združene države Amerike, na drugi strani Evropska unija, ki mora vsaka poskrbeti za globalno konkurenčnost svojega gospodarstva. V tem kontekstu je treba preučevati vse ukrepe,” je v izjavi za medije dejal Golob.

Ob tem je ocenil, da bo novoustanovljena Evropska komisija še preučila ukrepe glede uvoza kitajskih avtomobilov. “Kakšne bodo na koncu odločitve, počakajmo, časa je še dovolj. Razumem zaskrbljenost na eni strani, razumem pa tudi to, da to ni stvar enostranskih odločitev kogarkoli, v tem primeru tudi ne Evropske komisije in da je stvar še v nekem delu tudi odprta,” je dejal v izjavi ob robu konference Invest and Connect: Slovenian Bussiness Pitch.

Glede sestavljanja nove Evropske komisije je dejal, da so se na srečanju predsednikov vlad iz vrst liberalcev dogovorili, da skupaj oblikujejo grozd področij, ki skupino zanimajo, z namenom, da bi lahko povečali vpliv liberalnih politik na področju globalne konkurenčnosti. Na vprašanje, ali si Slovenija želi resor konkurenčnosti v novi komisiji, je odgovoril, da “Slovenija v ta proces ne gre samostojno, ampak gremo v povezavi z ostalimi podobno mislečimi državami”.

Slovenski premier se je ob tem dotaknil tudi ukrepov za krepitev gospodarskega sodelovanja z Bavarsko. Spomnil je, da bosta partnerki prihodnje leto obeležili 50 let bilateralnega sodelovanja.

“Želimo si, da bi jo res obeležili na tak razvojno zanimiv način,” je dejal in opozoril, da je Slovenija v torek pridobila potrditev polnopravnega članstva v evropski vesoljski agenciji (ESA). “Slovenski načrti, tudi z Bavarsko, so zelo povezani z razvojem vesoljskih tehnologij. Naš četrti satelit bo letel v vesolje v sodelovanju z bavarsko industrijo, z njihovo raketo Isar in to je mogoče eden od tistih lepih projektov za prihodnost.”

Ob tem se je na konferenci, ki jo je Nogometna zveza Slovenije (NZS) dan pred drugo tekmo Slovenije na evropskem prvenstvu v Nemčiji pripravila v sodelovanju z gospodarskimi ministrstvom, agencijo Spirit in Slovensko turistično organizacijo, na njej pa je sodeloval tudi bavarski gospodarski minister Hubert Aiwanger, Golob dotaknil tudi drugih vprašanj gospodarskega sodelovanja.

Poslovneže iz Bavarske in Nemčije je opozoril na primer farmacevtske industrije, ki je Slovenijo prepoznala za pomemben razvojno središče. “To bi lahko naredila še kakšna panoga, recimo avtomobilska, država pa bo ustvarila ustrezne pogoje, tudi davčne,” je dejal in napovedal, da vlada pripravlja davčne spremembe, s katerimi bi privabili mlajše strokovnjake, ki bi delali v Sloveniji.

Na obisku v Münchnu je tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ki je pogovore ocenil za izjemno koristne. Te so se po njegovih besedah dotaknili tudi možnosti povečanja dodane vrednosti slovenskih dobaviteljev avtomobilski industriji, pri čemer se bo slovenska delegacija sestala tudi s predstavniki skupine BMW.

“Med drugim je zanimivo to, da imamo v BMW Slovenca, ki je v skupini na najvišjih pozicijah in je zadolžen za nove dobavitelje ter bomo tudi z njim imeli sestanek, da vidimo, kaj je treba storiti, da dvignemo dodano vrednost oziroma da v verigi naredimo korak naprej,” je dejal minister.

Back to top button