Podpisali dogovor za razvoj Savinjske razvojne regije

Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek ter predsednik Razvojnega sveta Savinjske regije Branko Kidrič sta podpisala dogovor za razvoj Savinjske razvojne regije. Dogovor med drugim obsega projekt Podjetno nad izzive – Poni Savinjska, vreden 1,53 milijona evrov, v katerega bo do leta 2028 vključenih 106 udeležencev.

Projekt Poni, prvi v okviru dogovora, je stekel ta mesec v prostorih inkubatorja Savinjske regije Celje. Njegov cilj je, da udeleženci po končanem usposabljanju ustanovijo lastni poslovni subjekt, so danes še sporočili z Razvojne agencije Savinjske regije.

Razvojna agencija bo projekt Poni izvajala v sodelovanju s partnerskimi območnimi razvojnimi agencijami na Kozjanskem, savinjsko-šaleškem, spodnjem savinjskem, osrednje celjskem in dravinjskem območju ter v Obsotelju. Tako bodo skupine vsake štiri mesece zamenjale lokacijo.

Projekt Poni Savinjska je model podjetniškega usposabljanja, v okviru katerega potencialni podjetniki v štirih mesecih razvijejo in realizirajo svojo podjetniško idejo. To se doseže skozi celostni program podjetniških usposabljanj, mentorstvo in nudenje vsestranske pomoči udeležencem pri uresničevanju njihovih poslovnih idej.

Posebnost projekta je, da udeležence za čas trajanja programa zaposlijo na Razvojni agenciji Savinjske regije, kar udeležencem omogoča finančno podporo pri razvoju njihovih poslovnih idej, pa tudi potreben čas, ki ga lahko namenijo izključno pridobivanju novih znanj, izkušenj in pripravi na vstop na samostojno podjetniško pot, so pojasnili na razvojni agenciji.

Dogovor za razvoj regije je dvostranski izvedbeni akt, ki ga dogovorita ministrstvo in razvojni svet regije in velja do izteka obdobja trajanja vključenih projektov ali nadomestitve z novim dogovorom za razvoj regije. Z njim opredelijo ključne regijske in sektorske projekte, potrebne za razvojni preboj in specializacijo regije.

Predvidoma marca bo ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj objavilo javni poziv za preostale vsebine dogovora za razvoj regije. To so podjetniški inkubatorji, odvajanje in čiščenje odpadnih voda, pitna voda-vodovodi, zelena infrastruktura, regijski centri mobilnosti in državne kolesarske povezave, so napovedali.

Back to top button