Padec gospodarske rasti potopil newyorške borze

Tečaji delnic na borzah v New Yorku so današnje trgovanje začeli s padci, potem ko je prva ocena pokazala, da je bila rast ameriškega gospodarstva precej manjša od napovedane. K negativnemu razpoloženju so dodatno prispevale skrbi glede tehnološkega velikana Meta, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Industrijski indeks Dow Jones je bil okoli 16.15 1,68 odstotka nižje kot ob koncu sredinega trgovanja. Širši indeks S&P 500 je izgubljal 1,25 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je beležil 1,44-odstotni padec.

Bruto domači proizvod (BDP) ZDA se je v prvem letošnjem četrtletju okrepil za 1,6 odstotka, je danes sporočilo ameriško ministrstvo za trgovino. Analitiki, ki jih je anketiral Reuters, so za prvo letošnje trimesečje sicer napovedovali 2,4-odstotno rast BDP.

Ameriški tehnološki velikan Meta, lastnik družbenega omrežja Facebook, je v sredo sporočil, da se je njegov četrtletni dobiček v obdobju od januarja do marca povečal na 12,4 milijarde dolarjev, prihodki pa so medletno porasli za 27 odstotkov na 36,5 milijarde dolarjev. Kljub temu je tečaj delnic Mete nazadoval zaradi skrbi vlagateljev glede stroškov, povezanih z umetno inteligenco.

Zaradi naložb v umetno inteligenco je Meta letos pričakuje od 35 do 40 milijard dolarjev stroškov, glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg pa je dejal, da bo izgradnja umetne inteligence najverjetneje trajala več let.

Rdeča barva prevladuje tudi na evropskih borzah. Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil sredi dneva 1,66 odstotka pod izhodiščem, frankfurtski DAX je izgubljal 1,50 odstotka, pariški CAC 40 pa 1,56 odstotka.

V zelenem je bil le londonski FTSE 100, ki je trenutno 0,09 odstotka v plusu.

Back to top button