Ozka grla pri dobavi upočasnjujejo proizvodnjo Boeingovih letal 787

Ameriški letalski proizvajalec Boeing je v ponedeljek zaposlenim sporočil, da proizvodnje modela 787 Dreamliner, namenjenega letom na dolge razdalje, ne bo uspel razširiti tako hitro, kot je bilo načrtovano, saj se trenutno sooča z ozkimi grli pri dobavi, je poročal ameriški CNBC. Podrobnosti, za katere dele gre, niso znane.

Družba je zaposlenim v tovarni v ameriški zvezni državi Južna Karolina glede na dopis, ki ga je pridobila televizija, pojasnila, da so zamude pri sestavljanju letal posledica pomanjkanja dobaviteljev “nekaj ključnih delov”. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je družba potrdila vsebino dopisa.

Po zadnjih podatkih je Boeing, ki je pod pritiskom, da izboljša nadzor kakovosti, izdelal približno pet modelov Dreamliner na mesec, v prihodnjem letu pa je želel proizvodnjo okrepiti.

Boeing v zadnjem obdobju pretresajo številne afere. Med bolj odmevnimi je januarski incident z letalom prevoznika Alaska Airlines Boeing 737 max 9, ki je moralo, potem ko je z njega med letom odpadel panel z vrati, zasilno pristati.

FAA je zaradi tega zamrznila Boeingovo proizvodnjo letal tega modela, ob Boeinga pa zahtevala, da dokaže izboljšanje delovanja in nadzora kakovosti. Družba bo sicer prihodnje leto dobila novo vodstvo, potem ko je zdajšnji glavni izvršni direktor Dave Calhoun prejšnji mesec napovedal, da se konec leta poslavlja s položaja.

Poleg tega je žvižgač nedavno opozoril, da ima letalo 787 Dreamliner proizvodne napake, s katerimi je družba pospešila proizvodnja, a te “bližnjice” ogrožajo varnost potnikov in posadke. Podjetje je navedbe žvižgača sicer odločno zanikalo.

Back to top button