Odprli razstavo evropskega projekta Desire

V Ljubljani so v sredo odprli razstavo evropskega projekta Desire, enega od petih demonstracijskih projektov Evropske komisije v okviru pobude Novi evropski Bauhaus. Obiskovalcem bo na ogled do 10. junija, poleg ogleda vsebin projekta pa bodo lahko prispevali tudi svoje predloge in ideje za boljšo kakovost bivanja v Ljubljani.

Razstava Desire: gibanje za pozitivne urbane spremembe, ki jo soorganizirata slovenska partnerja v projektu, družba BTC in zavod CER Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo, je na ogled v prostorih nove informacijske točke Ljubljana na poti do ogljične nevtralnosti.

Kot so sporočili iz CER, je glavni namen projekta ustvarjanje gibanja za razvijanje vizionarskih rešitev za trajnostno zasnovo mest in naslavljanje izzivov podnebnih sprememb.

Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše je v svojem govoru dejala, da sta bistveni načeli zelene preobrazbe konkurenčnost in pravičnost. “Če ju želimo doseči, potrebujemo široka zavezništva,” je poudarila. Ob tem je še posebej izpostavila aktivacijo mladih prek projekta. “Mladi morajo biti del rešitve za pravični zeleni prehod, zato morajo biti slišani,” je dejala.

Kot je povedala izvršna direktorica CER Partnerstva Ana Struna Bregar, so v projekt Desire skozi različne aktivnosti vključili že več kot petdeset poslovnih, izobraževalnih, kulturnih in nevladnih partnerjev. “Pomemben del tega eksperimentalnega evropskega projekta predstavlja prav sodelovanje med mesti, podjetji in javnostjo,” je dejala.

Družba BTC s pomočjo projekta rešuje svojo najpomembnejšo tematiko – pregrevanje območja zaradi naraščajočih poletnih temperatur. To že naslavljajo z gradnjo zelenega parka z velikostjo 12.000 kvadratnih metrov, v prihodnosti pa želijo celotnemu območju BTC City vdahniti zeleno identiteto.

“Prek projekta Desire, kjer BTC City Ljubljana v sodelovanju s CER Partnerstvom deluje kot eno izmed osmih testnih območij za ustvarjanje trajnostnih sinergij med različnimi deležniki, postajamo še bolj ambiciozni, odgovorni in inovativni na področju trajnostnega preoblikovanja obstoječih urbanih prostorov,” je izpostavil izvršni direktor za marketing in trajnostni razvoj BTC Miha Mermal.

“Le skupaj bomo lahko prišli na končni cilj, zato me veseli, da je razstava tukaj, v naši info točki, kajti tudi to je velik doprinos k doseganju ogljične nevtralnosti,” pa je ob odprtju dejala vodja oddelka za varstvo okolja na Mestni občini Ljubljana Nataša Jazbinšek.

Back to top button