Norveška: Delež električnih avtomobilov več kot 50-odstoten

Prodaja električnih avtomobilov

Na Norveškem je bilo leta 2020 registriranih več povsem električnih avtomobilov kot skupaj hibridnih vozil in vozil z bencinskimi in dizelskimi motorji.

Po podatkih Norveškega združenja za cestni promet (OFV) je bil lani delež 100-odstotno električnih avtomobilov med vsemi na novo registriranimi avtomobili kar 54,3 odstoten.

Skandinavska država je tako prva država na svetu, v kateri je kvota e-avtomobilov z novimi registracijami več kot 50-odstotna. Leta 2019 so povsem električni avtomobili predstavljali 42,4 odstotka vseh novih registracij.

Vozila z dizelskimi in bencinskimi motorji so lani predstavljala manj kot deset odstotkov novih registracij. Avtomobilov s priključno hibridno tehnologijo naj bi bilo okoli 20 odstotkov.

Tesla ni več vodilna

Audi e-tron je na Norveškem najbolje prodajani električni model, iz vrha lestvice najbolje prodajanih pa je izrnili teslo model 3. Po številu prodanih modelov sledita VW ID.3 in nissan leaf. Na petem mestu po številu registracij je kot prvi »klasični« avto z motorjem na notranje zgorevanje volkswagen golf.

Med proizvajalci je bila na vrhu skupina Volkswagen, ki je s prvega mesta izpodrinila Teslo.
Poudarki:

Source
MMC
Back to top button