Nokia v prvem četrtletju z višjim dobičkom, a padcem prihodkov

Finski proizvajalec telekomunikacijske opreme Nokia je na račun varčevalnih ukrepov v prvem letošnjem četrtletju zabeležil 52-odstotno rast čistega dobička na 438 milijonov evrov. Prihodki podjetja so bili v medletni primerjavi za petino nižji, znašali so 4,67 milijarde evrov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Padec prihodkov v podjetju pripisujejo “težavnemu poslovnemu okolju”. Poslovanje na področju mobilnih omrežij je predvsem prizadel padec naložb operaterjev v telekomunikacijsko infrastrukturo v Severni Ameriki in Indiji.

Podjetje je oktobra lani napovedalo, da bo zaradi manjšega povpraševanja po opremi za omrežja 5G število delovnih mest zmanjšalo za 14.000.

“Kot je bilo pričakovano, so se neto prihodki v prvem četrtletju zaradi trenutne šibkosti trga glede na preteklo leto zmanjšali za 19 odstotkov,” je ob objavi poslovnih rezultatov dejal glavni izvršni direktor družbe Nokia Pekka Lundmark.

Vendar pa je Nokia zaznala nadaljnje izboljšanje pri sprejemanju naročil, zaradi česar so optimistični, da se bo poslovanje v drugem polletju izboljšalo in da bodo uresničili svoje celoletne napovedi.

Back to top button