Newyorške borze zaradi praznika zaprte

Newyorške borze so danes zaprte, saj Američani praznujejo zvezni praznik osvoboditve temnopoltih sužnjev – Juneteenth. V torek so sklenile tik nad izhodiščem. Razširjeni indeks S&P 500 je pridobil 0,15 odstotka, industrijski indeks Dow Jones 0,25 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,03 odstotka. V središču so bile delnice tehnoloških družb.

V torek je med drugim odmevala novica, da je ameriški proizvajalec čipov Nvidia, potem ko je njegova delnica dosegla rekordno visoko raven, postal največja družba po tržni kapitalizaciji na svetu. Z vrha lestvice je izrinil tehnološkega velikana Microsoft, potem ko je že pred tem prehitel tudi tehnološko podjetje Apple.

Dogajanje v ZDA je vplivalo tudi na zanimanje za tehnološka podjetja na azijskih borzah. V Evropi danes delnice nimajo enotne smeri. Frankfurtski indeks DAX je šel doslej navzdol za 0,33 odstotka in pariški CAC 40 za 0,46 odstotka. Londonski indeks FTSE 100 pa raste po 0,17-odstotni stopnji.

Na stari celini med drugim odmeva novica, da je Evropska komisija napovedala sprožitev postopka presežnega primanjkljaja proti sedmim državam članicam, med drugim Franciji in Italiji. Sprožitev postopkov namerava Svetu EU predlagati prihodnji mesec. Na Otoku pa so zadovoljni, potem ko je tamkajšnji statistični urad sporočil, da je maja po skoraj treh letih vnovič prišlo do vrnitve letne inflacije na ciljna dva odstotka.

Back to top button