Newyorške borze v rdečem

Indeksi na newyorških borzah se po prvi uri trgovanja nahajajo v rdečih številkah. Dogajanje predvsem sledi negativnim gibanjem na evropskih borzah, kjer vlagatelje skrbi politična negotovost v Franciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razširjeni indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,45 odstotka, industrijski indeks Dow Jones je 0,70 odstotka v minusu, tehnološki indeks Nasdaq pa je 0,12 odstotka pod izhodiščem.

Indeksa S&P 500 in Nasdaq sta se tako spustila z rekordnih vrednosti, ki sta jih dosegla ob koncu četrtkovega trgovanja na račun podatkov o inflaciji v ZDA in dobrih poslovnih rezultatov podjetij.

Tudi evropske borze imajo negativni predznak. Frankfurtski indeks DAX je šel doslej navzdol za 1,57 odstotka, pariški CAC 40 za 3,01 odstotka, londonski indeks FTSE 100 pa pada po 0,32-odstotni stopnji.

Analitiki padce pripisujejo predvsem političnim pretresom v Franciji, kjer je predsednik Emmanuel Macron po nedeljskem porazu proti skrajni desnici na evropskih volitvah razpisal predčasne parlamentarne volitve, navaja AFP.

Back to top button