Newyorške borze uvodoma neenotno

Indeksi na newyorških borzah v začetku današnjega trgovanja nimajo enotne smeri. Vlagatelji so po ocenah analitikov v odsotnosti pomembnejših novic zadržani. Ta teden bodo pozornost namenili predvsem najnovejšim podatkom o inflaciji ter debati predsedniških kandidatov Joeja Bidna in Donalda Trumpa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Indeks Dow Jones je po približno 15 minutah trgovanja beležil 0,23-odstotno rast, širši indeks S&P 500 je bil 0,07 odstotka pod izhodiščem, tehnološki indeks Nasdaq pa se je zniževal po 0,34-odstotni stopnji.

Inflacija v ZDA kljub številnim ukrepom ostaja trdovratno visoka. Maja se cene življenjskih potrebščin v primerjavi z aprilom sicer niso spremenile, v primerjavi z lanskim majem pa so se zvišale za 3,3 odstotka.

To je tudi ena pomembnejših tem pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA, na katerih se bosta pomerila aktualni predsednik Biden in njegov predhodnik Trump. V četrtek se bosta kandidata pomerila tudi v televizijskem soočenju.

Indeksi na osrednjih evropskih borzah se popoldne zvišujejo. Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil okoli 15.45 0,73 odstotka nad izhodiščem, frankfurtski DAX je pridobival 0,63 odstotka, pariški CAC 40 0,78 odstotka, londonski FTSE 100 pa 0,49 odstotka.

Back to top button