Newyorške borze uvodoma brez enotne smeri

Newyorške borze v uvodnem delu današnjega trgovalnega dne nimajo enotne smeri. Vlagatelji premlevajo gospodarsko napoved Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki je za ZDA bolj ugodna od predhodne, in zadnje objave četrtletnih poslovnih rezultatov velikih borznih družb. Prav tako skrbno spremljajo dogajanje na Bližnjem vzhodu.

Razširjeni indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,05 odstotka, industrijski indeks Dow Jones je 0,42 odstotka v plusu, tehnološki indeks Nasdaq pa je 0,04 odstotka nad izhodiščem.

IMF ZDA letos napoveduje 2,7-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,6 odstotne točke več od januarske napovedi in kaže na veliko odpornost ameriškega gospodarstva.

Precej pozornosti je namenjene tudi objavam poslovnih rezultatov ameriških borznih družb. Delnice UnitedHealth so s tega naslova danes doslej pridobile šest odstotkov, delnice Bank of America ter Johnson & Johnson pa so nazadovale za tri oz. 2,2 odstotka.

Na trgih še vedno odmeva tudi dogajanje na Bližnjem vzhodu. Izrael namreč nadalje napoveduje, da se bo maščeval Iranu za nedavni nočni napad z droni in raketami, ki jih je s pomočjo zaveznikov sicer večinoma sestrelil.

Evropske borze so danes globoko v rdečem. Frankfurtski indeks DAX je šel doslej navzdol za 1,46 odstotka, pariški CAC 40 za 1,54 odstotka, londonski indeks FTSE 100 pa pada po 1,97-odstotni stopnji.

Back to top button