Nemški vlagatelji želijo na vzhodni obali Istre graditi 100 milijonov evrov vredno letovišče

Nemška skupina Lama, ki se ukvarja z razvojem nepremičninskih projektov, želi na območju občine Kršan v hrvaški Istri graditi luksuzno letovišče. Naložba je ocenjena na okoli 100 milijonov evrov. Župan občine v bližini Labina Roman Carić meni, da bi o gradnji na še neokrnjenem delu vzhodne obale Istre morali odločati prebivalci na referendumu.

Nemška skupina s sedežem v Nürnbergu si je v občini, ki leži med Opatijo in Labinom, poleg lepih delov obale pa je na njenem območju locirana tudi Termoelektrarna Plomin, zagotovila zemljišče že pred tremi leti. Kupila ga je hrvaška družba Amre project, ki je del skupine, gre pa za šest hektarjev površin, je nedavno poročal Glas Istre.

Predstavnik nemške skupine in direktor družbe Amre project Josip Milić je za hrvaško televizijo RTL pred dnevi povedal, da želi vlagatelj na tem zemljišču zgraditi luksuzno letovišče, “kakršnega ni na Hrvaškem”, denar pa da “ni težava”.

Letovišče bi po njegovih besedah obsegalo 500 ležišč v 40 vilah z bazenom z razgledom na Cres in Kvarnerski zaliv, športne terene, restavracijo, tri pristajališča za helikopterje in samostojno napajanje z elektriko.

Občina Kršan je po besedah Milića popolnoma turistično nerazvita in s tega vidika zelo primerna za nove turistične naložbe, občini pa bi po ocenah vlagateljev naložba prinesla tudi precej prihodkov.

Župan Kršana medtem opozarja, da gre za enega od zadnjih neokrnjenih delov istrske obale in da bi o tako veliki naložbi morali odločati prebivalci na referendumu.

Back to top button