Na Ptuju se začenja 35. festival Dobrote slovenskih kmetij (dopolnjeno)

Od danes do nedelje bo Ptuj v minoritskem samostanu gostil 35. kulinarični festival Dobrote slovenskih kmetij, v soboto pa v dominikanskem samostanu še 10. Salon Sauvignon. Prva ocenjevanja so se začela februarja, strokovne komisije pa so ocenile 888 izdelkov in jih v 17 različnih skupinah nagradile približno 800, so povedali organizatorji.

Festival Dobrote slovenskih kmetij poteka pod pokroviteljstvom predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki je festival danes tudi slavnostno odprla.

“Številčna udeležba in tudi množičen obisk potrjujeta podporo in naklonjenost ljudi do lokalno pridelane hrane in slovenskega kmetijstva,” je dejala predsednica. Kot je poudarila, je odločitev za slovensko hrano izraz spoštovanja do slovenske identitete in zavedanja, da smo za našo blaginjo in prihodnost slovenskega podeželja soodgovorni vsi, so sporočili iz urada predsednice republike.

Festivala sta se udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić ter državni sekretar na ministrstvu Ervin Kosi. Med drugim sta se srečala s člani koordinacije AGRASLOMAK, ki deluje na področju kmetijstva v zamejstvu, so sporočili z ministrstva.

V treh dneh se bo v okviru festivala na Ptuju zvrstilo več dogodkov. Na strokovnem posvetu se bodo pogovarjali o slovenskih super živilih skozi letne čase, podelili so tudi priznanja za najuspešnejše podeželsko območje Slovenije v letu 2023.

Za naziv se je po navedbah kmetijskega ministrstva letos potegovalo pet območij: krajevna skupnost Mala Nedelja (občina Ljutomer), občina Dornava, občina Kozje, občina Loški potok in občina Markovci. Zmagala je Mala Nedelja, ki je tudi najmanjša med kandidati.

Ministrica Čalušić je v nagovoru izpostavila pomen takšnih tekmovanj, ki po njenih besedah predstavljajo javno priznanje skupnostim za njihovo odlično delo in so spodbuda ostalim, da pogumno začrtajo svojo prihodnost.

Krajevna skupnost Mala Nedelja je s tem postala tudi nacionalna predstavnica in bo Slovenijo zastopala na 18. natečaju za evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi za leto 2024, ki ga razpisuje Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi – ARGE. Uvrstila se je v konkurenco 21 območij iz osmih držav. Malo Nedeljo bo tako konec maja obiskala mednarodna komisija, slovesna razglasitev zmagovalca pa bo septembra pri zmagovalcu prejšnjega natečaja v Stadtschlainingu v Avstriji.

V okviru festivalskega dogajanja bodo organizatorji nagradili tudi otroke, ki so poslali likovna dela na natečaj. V soboto in nedeljo bodo podelili priznanja v ocenjevanju nagrajenim izdelkom, ves čas pa bo v minoritskem samostanu razstava nagrajenih dobrot, na minoritskem dvorišču pa kulinarična ponudba in ponudba izdelkov na stojnicah.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki je ob ptujski območni enoti in občini Ptuj organizator dogodka, Roman Žveglič je pred dogodkom za STA povedal, da festival prinaša krono slovenske kmečke ponudbe, saj gre za tradicionalno slovensko znanje, nadgrajeno s sodobnimi pristopi in okusi.

“Vse Slovence pozivam, da pregledajo svojo okolico. Na okoliških kmetijah bo gotovo vsakdo našel kaj za svojo kuhinjo ali dom,” je dejal. Mnoge kmetije po njegovih besedah s pridom unovčijo znak “dobrote slovenskih kmetij” in ga uporabljajo kot blagovno znamko. “Tiste kmetije, ki so tukaj nagrajene, lahko na ta račun tudi kaj iztržijo, čeprav je še vedno ključna kakovostna, zdrava hrana, kar je pri kupcih najbolj cenjeno,” je dodal.

Direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek meni, da je festival s svojo ponudbo zrasel na takšno raven, da ne bi smelo biti Slovenca, ki ga ne bi obiskal. Predsednik organizacijskega odbora festivala Peter Pribožič pa je povedal, da so v zadnjih letih na festivalu gostili od 9000 do 11.000 obiskovalcev. Tudi letos v treh dneh pričakujejo okrog 10.000 ljudi.

Na Salonu Sauvignon, ki bo v soboto v dominikanskem samostanu na Ptuju, bo s stotimi sauvignoni sodelovalo okoli 60 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Komisija je ocenila 83 vzorcev. Kot novost bodo letos ves maj vina vinske karte festivala Salon Sauvignon navdih za kulinarične mojstrovine v JB restavraciji in v restavraciji hotela Zlata ladjica, je novinarjem povedal vodja festivala Slavko Dobnik.

Back to top button