Na Pomurskem sejmu aprila sejem lovstva, ribištva in aktivnosti v naravi

Bienalni sejem lovstva, ribištva in aktivnosti v naravi bo na sejmišču v Gornji Radgoni 5. aprila odprl vrata za lovce, ribiče in kinologe. Na več kot 9000 kvadratnih metrih razstavnih površin se bo predstavilo 170 razstavljavcev iz 13 držav, je na današnji novinarski konferenci povedal izvršni direktor Pomurskega sejma Boris Nicolas Erjavec.

Predstavitvi opreme, oblačil, pripomočkov in destinacij za lovski ter ribiški turizem bo namenjen 13. sejem lovstva, ribištva in drugih aktivnosti v naravi, ki bo na sejmišču v Gornji Radgoni odprt od 5. do 7. aprila.

Lovske, ribiške, naravovarstvene in turistične organizacije pripravljajo raznoliko strokovno, tekmovalno in družabno dogajanje na sejmu. Po besedah Erjavca bodo veliko pozornosti namenile mladim in temu, da bi jih navdušili za vključevanje v svoje vrste in za varovanje neokrnjene narave.

Lovska zveza Slovenije bo po besedah podpredsednika Lovske zveze Slovenije Marjana Gselmana na svojem razstavnem prostoru uredila kotiček z gozdnimi živalmi v naravnem okolju, predvajali bodo posnetke narave in prostoživečih živali. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v streljanju na simulatorju, posvetili se bodo tudi mladim bodočim lovcem.

Osnovna tema predstavitev Ribiške zveze Slovenije bo lov krapovcev in plenilk, je danes v Gornji Radgoni povedal predsednik omenjene zveze Miroslav Žaberl. Predstavili pa bodo tudi druge oblike ribolova, recimo muharjenje.

Ribiči obljubljajo posebno atrakcijo – predstavitev domorodnih vrst rib v umetnem ribniku. Na njihovi stojnici se bo predstavila tudi Zveza društev Moja Mura. Urejen bo tudi kotiček za pokušanje ribje kulinarike, v soboto, 6. aprila, pa bo strokovni posvet z naslovom Življenje v vodi po katastrofalnih poplavah leta 2023.

Na sejmu bo sodelovalo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, saj bo Direktorat za gozdarstvo in lovstvo predstavil večnamensko, trajnostno in sonaravno gospodarjenje z gozdovi in trajnostno upravljanje z divjadjo. Promovirali bodo rabo lesa in lesnih proizvodov ter organizirali posvet o škodi zaradi divjadi.

Kinološka zveza Slovenije bo skupaj z Lovsko zvezo predstavljala pse lovskih pasem, Strelska zveza pa bo obiskovalcem omogočila, da se poizkusijo v športnem streljanju. Svoje delo bo predstavila tudi Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed, Turistična zveza Slovenije pa bo predstavljala turistična društva in ponudbo doživetij po Sloveniji.

Sočasno si bo na sejmu moč ogledati razstavo starodobnikov Avto-moto klasika, ki jo pripravlja Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil.

Pred mednarodnim sejmom lovstva in ribištva je sicer na sejmu potekalo 4. ocenjevanje divjačinskih salam, na katerem je z 62 izdelki sodelovalo 35 prijaviteljev. Petdeset izdelkov je strokovna komisija nagradila, od tega jih je 23 prejelo zlato medaljo. Prvak sejma lov z najvišje ocenjeno divjačinsko salamo pa je Blaž Dular iz Hruševca (Straža) s špehovko iz jelenjega mesa.

Back to top button