Na Otoku znamenja ohlajanja trga dela

Britanski trg dela se je začel ohlajati. Stopnja brezposelnosti je v trimesečju od decembra lani do konca februarja glede na trimesečje od novembra do konca januarja porasla za 0,3 odstotne točke na 4,2 odstotka. Ustavil se je tudi trend rasti osnovnih plač. V obravnavanem obdobju je bila rast 6,0-odstotna, pred tem 6,1-odstotna.

Kot so danes pojasnili v britanskem statističnem uradu, je na Otoku vse več drobnih znamenj, da na trgu dela prihaja do preobrata. Ob tem se je ustavila tudi rast plač. Realno so se plače v trimesečju do konca februarja zvišale samo za 2,1 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Popuščanje pritiska na trgu dela bo britanski centralni banki Bank of England omogočilo manevrski prostor za poletno znižanje obrestnih mer, menijo analitiki. V tej luči bo posebej pomembna prav ustavitev rasti plač, ki je bila ključni motor domačih inflacijskih pritiskov.

Britanska centralna banka je marca ohranila ključno obrestno mero na 16-letnem vrhu, pri 5,25 odstotka. Inflacija je na Otoku zelo vztrajna. Februarja je bila na letni ravni še vedno krepko nad dvoodstotnim ciljem, znašala je 3,4 odstotka. Je bila pa to vendarle najnižja medletna rast cen življenjskih potrebščin v državi v dveh letih in pol.

Back to top button