Na kratko iz gospodarstva

STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

V sklopu veleblagovnice Maxi Ljubljana so odprli prvo posebno Lindt trgovino v Sloveniji, je objavil blog Uporabna stran. Za odprtjem trgovine, ki je zasnovana po konceptu shop in shop, torej kot trgovska površina znotraj druge trgovine, stojijo švicarski izdelovalec čokolade in čokoladnih izdelkov Lindt & Sprüngli, dolgoletni uvoznik Lindta v Slovenijo Magistrat International ter trgovska družba Mercator. Ker ne gre za trgovino v obliki samostojnega lokala, je nabor izdelkov nekoliko omejen, naj bi ga pa sčasoma dopolnjevali in tudi sezonsko prilagajali.

Bled danes gosti konferenco AIR2023 o inovacijah na letališčih v Srednji Evropi, katere cilj je povezovanje in iskanje sinergij ter priložnosti za inovacije v letalski industriji. Po uspešni konferenci AIR2022, ki je lani potekala v Varšavi, je to že druga konferenca, na kateri se srečujejo strokovnjaki iz letalske industrije, so sporočili iz poljskega veleposlaništva v Ljubljani. Letošnja debata je posvečena glavnim svetovnim trendom, ki zadevajo priložnosti in nevarnosti za letalsko industrijo. Poseben panel bo osredotočen na vpliv razvoja umetne inteligence na upravljanje letališč.

V Premogovniku Velenje so avgusta v centralni remizi zagnali novo visečo dizelsko lokomotivo Scharf, ki jih v jami uporabljajo za transport opreme, materiala in zaposlenih. Kot so sporočili, so s tem naredili bistven napredek pri posodobitvi jamskega transporta, saj je redna posodobitev voznega parka v jami izjemnega pomena za nemoten delovni proces.

Program AWE, katerega namen je miselni preskok, da si upajo začeti zaposlovati, voditi svojo ekipo in spisati mednarodne podjetniške zgodbe, je v Sloveniji dokončalo prvih 95 podjetnic, so sporočili iz skupnosti podjetnikov CEED Slovenija. Kot so še zapisali, Slovenija potrebuje več uspešnih podjetnic, trenutno med vsemi podjetniki podjetnice predstavljajo le 25 odstotkov.

Zmagovalec svetovnega tekmovanja mladih sommelierjev Združenja Chaine des Rotisseurs, ki je v soboto potekalo v Ljubljani, je Poljak Lukasz Gorski. Drugo mesto je zasedel tekmovalec Nemčije Tobias Toff, tretje mesto pa sta si razdelila Američan Eric Palmer in Avstralec Gianmattia Giordano, so sporočili iz Bailli Delegue de Slovenie. La Chaine des Rotisseurs je najstarejše svetovno gastronomsko združenje, povezuje ljubitelje kulinarike, vina, omike, druženja, potovanj in raziskovanj.

Back to top button