Na kratko iz gospodarstva

STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Centralna klirinško depotna družba (KDD) je 28. maja zaključila proces ponovne vzpostavitve skladnosti z vsemi regulatornimi zahtevami. Odpravo vseh kršitev glede neprimernih lastnikov in glede sposobnosti zagotavljanja dodatnega kapitala je namreč z odločbo potrdila Agencija za trg vrednostnih papirjev. Iz lastništva KDD so izključili družbenike, za katere se je izkazalo, da so bili po svojih kapitalskih in osebnostnih lastnostih neprimerni, in zbrali nov kapital, so danes sporočili iz KDD.

V Uniorju je v torek popoldan v obratu Kovačnice izbruhnil požar. Pretrgala se je visokotlačna cev s hidravličnim oljem, kar je v dotiku z vročimi izdelki povzročilo požar. Zaposleni in gasilci so ga takoj pogasili. Po do sedaj znanih podatkih gre za dogodek, ki ni vplival na zdravje ljudi in ni zaznati škodljivega vpliva na okolje. Poškodovanih v dogodku ni bilo. Po pregledu bodo v Uniorju pristopili k potrebnim sanacijskim in organizacijskim ukrepom, so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe.

V Kopru bodo izvedli prvo evropsko ocenjevanje medu, s čimer želijo po pojasnilih Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) dvigniti prepoznavnost kakovostnih evropskih vrstnih medov. “Evropskemu potrošniku želimo pokazati in dokazati, da imamo v Evropi res kakovostne in predvsem sortne medove,” je poudaril predsednik ČZS in Evropske čebelarske zveze Boštjan Noč. Čebelarje je pozval, da se udeležijo tekmovanja, saj je to priložnost, da promovirajo svoje kvalitetne medove. Slavnostna prireditev s podelitvijo priznanj bo 7. decembra v dvorani sv. Frančiška v Kopru, so še zapisali na zvezi.

Posoški razvojni center je sporočil, da so odprte prijave na razpis za nagrado Green Infrastructure Goes Business Award 2024. Gre za natečaj v podporo zelenemu gospodarstvu in na naravi temelječim podjetjem v alpski makroregiji. Letošnjo izvedbo financirajo ministrstvo za naravne vire in prostor, Posoški razvojni center, avtonomna dežela Bolzano/Bozen, bavarsko deželno ministrstvo za okolje in varstvo potrošnikov, izvaja pa jo švicarska družba Planval. Prijave pričakujejo do 1. septembra.

Back to top button