Na kratko iz gospodarstva

STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Stečajna upraviteljica družbe Studio Moderna Špela Turk je sklenila vložiti tožbo zoper družbo Studio Moderna Holdings Investments s sedežem na Nizozemskem, ki je Studiu Moderna dolžna 10,7 milijona evrov. Dolžnik je bil dvakrat pozvan na plačilo oz. vračilo posojila, a sredstev ni vrnil, je zapisala v predlogu ljubljanskemu okrožnemu sodišču za izdajo soglasja za plačilo stroškov postopka v skupni višini 15.000 evrov. Tožbo bo vložila odvetniška pisarna na Nizozemskem, je razvidno iz objave na Ajpesu.

Delničarji družbe Sanolabor so se na današnji skupščini seznanili s poslovanjem v letu 2023, dali razrešnico članom uprave in nadzornega sveta za preteklo poslovno leto ter potrdili predlog, da se od 18,2 milijona evrov bilančnega dobička nameni 4,5 milijona evrov za izplačilo dividend. Dividenda na delnico znaša 177,68 evra, je razvidno iz zapisnika skupščine, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa.

Delničarji družbe BTC se bodo 21. maja na skupščini seznanili s poslovanjem v lanskem letu ter odločali o predlogu, da se od 10,2 milijona evrov bilančnega dobička za lani za dividende nameni 3,4 milijona evrov ali 15,40 evra bruto na delnico, preostalih 6,8 milijona evrov pa ostane nerazporejenih, je razvidno iz sklica skupščine, objavljenega na Ajpesu.

Delničarji družb Pomgrad in Pomgrad-CP bodo 13. maja na ločenih skupščinah odločali o predlogu za spremembe statuta. Kot je razvidno iz sklica skupščine, objavljenega na Ajpesu, naj bi med dejavnosti obeh družb dodali proizvodnjo, distribucijo in trgovanje z električno energijo, proizvodnjo, distribucijo in trgovanje s plinom ter oskrbo s paro in vročo vodo.

Družba Krka je med 5. in 11. aprilom na Ljubljanski borzi odkupila 5976 lastnih delnic v skupni vrednosti 753.232 evrov. Skupno število lastnih delnic po teh nakupih je 1.981.864, kar predstavlja 6,043 odstotka vseh izdanih delnic, je družba danes sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Podjetnik Ivo Boscarol je postal 10-odstotni lastnik podjetja C-Astral, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo obrambnih sistemov oz. z izdelavo sistemov brezpilotnih zrakoplovov s fiksnim krilom oz. dronov. Kot je poročal portal Forbes, je Boscarol delež odkupil od soustanovitelja podjetja Marka Peljhana, ki z 10 odstotki ostaja med družbeniki.

Prenovljena platforma Max podjetja Warner Bros Discovery bo v evropskih državah, tudi v Sloveniji, na voljo od 21. maja. Max združuje program HBO Max, Discoveryjeve vsebine in Eurosportove premium naročniške storitve. Kot so v četrtek sporočili iz podjetja, bo na tej platform možno spremljati olimpijske igre v Parizu.

Na Slovenskem kadrovskem kongresu je kadrovska ekipa leta med velikimi podjetji postala ekipa podjetja Nomago, med malimi in srednje velikimi podjetji pa ekipa podjetja Databox. Kadrovski up leta 2024 sta postala Maša Košak in Lovrenc Švegl, so sporočili iz družbe Planet GV, ki organizira dogodek.

Skupina Gen-I se je na mednarodni lestvici Energy Risk Commodity Rankings v kategorijah najboljših splošnih trgovcev z energijo in trgovcev z elektriko uvrstila na 3. mesto, v kategoriji najboljših splošnih trgovcev s surovinami pa na 9. mestu. V regionalnih izborih se je na zahodnih trgih kot Power Dealer uvrstil 3. mesto v Nemčiji in 4. mesto v Italiji. Na regionalni lestvici Srednje in Vzhodne Evrope je v kategoriji Power Dealer v Jugovzhodni Evropi dosegel 1. mesto in v srednjevzhodni Evropi 2. mesto. V kategoriji raziskav na področju elektrike so zasedli 3. mesto, so danes sporočili iz Gen-I.

Na Dnevih komunikacij sta v okviru tekmovanja v kreativnosti BalCannes zlato nagrado za projekt Lepo je biti kmet sta prejela kmetijsko ministrstvo in Agencija 101, srebrno nagrado za projekt Bele embalaže Mercator in agencija Herman&partnerji ter za projekt GastarbAIter Delovska svetovalnica in Agencija 101. Bronasti nagradi sta dobila projekt Burekuna, ki ga je za Burek Olimpija pripravila Agencija 101, in projekt Playforskateistan, ki ga je za nevladno organizacijo Skateistan ustvarila agencija Futura DDB v sodelovanju z DDB Germany, je poročal Market Magazin.

Mestna občina Celje je direktorju in lastniku podjetja Hermi Miranu Rauterju za uspešno podjetniško pot, odgovoren odnos do zaposlenih, okolja, poslovnih partnerjev in strank ter vodenje podjetja po najvišjih etičnih standardih podelila bronasti celjski grb, so sporočili iz podjetja, ki proizvaja in prodaja komponente strelovodne in prenapetostne zaščite, kabelske police in lestve ter nosilne konstrukcije za sončne elektrarne.

Sodelavci iz Skupine Sij so v okviru 5. Dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo pod sloganom Jeklene vezi med nami delali dobro za skupnosti na Jesenicah, Ravnah na Koroškem in v Ljubljani. 286 prostovoljcev je podarilo več kot 572 ur prostovoljskega dela, so sporočili iz Sija.

Back to top button