Na konferenci Urban Future predvsem o ukrepih za prilagajanje podnebnim spremembam in zelenem prehodu

Slovenska podjetja imajo številne rešitve in izdelke, ki so nujni za prilagajanje podnebnim spremembam in za razvoj trajnostnih mest. Več pa bo treba narediti na področju implementacije teh rešitev v širšem obsegu in pri dostopnosti do končnih uporabnikov, je bil glavni poudarek slovenske predstavitve na konferenci Urban Future.

Kot je na konferenci, ki se je danes začela v Rotterdamu, dejal soustanovitelj in predsednik strokovnega sveta inštituta TVG Andrej Šmid, je posebnost slovenskega pristopa k trajnostnemu razvoju in zelenemu prehodu v evropskem prostoru razmeroma dolga tradicija obveznosti uporabe naravnih materialov v t.i. zelenem javnem naročanju.

“Ob evropskih praksah uporabe gradiv, ki znižujejo ogljični odtis in vzpostavljajo krožno gospodarstvo tudi v gradbenih industrijah, je Slovenija zaradi vzpostavitve obvez uporabe lesnih materialov pri gradnji od leta 2011 posebnost. Načrtovalci in proizvajalci naravnih gradiv v slovenskem prostoru pa so tovrstne prakse že zdavnaj presegli. Tako lahko z uporabo tradicionalnih, a pozabljenih gradiv pokažejo in na novo iznajdejo tehnološko vrhunske kompozite, ki kombinirajo les, industrijsko konopljo, konjsko žimo, ovčjo volno, celulozne materiale, ilovico in glino ter naravne barve,” je dejal.

Dopoldne je ob robu konference potekal tudi slovensko-nizozemski poslovni forum, na katerem so govorili predvsem o izmenjavi dobrih praks in sodelovanju na področju zelene energije, gradbeništva in prehrambene industrije. Kot je dejal predsednik Slovensko-nizozemskega poslovnega foruma (SDBP) Marko Sladojević imajo slovenska podjetja izjemne izdelke in patente, vendar pa imajo težave z internacionalizacijo, nizozemska pa so na tem področju izjemno močna. “Tu so izjemne sinergije, Slovenija pa je lahko za nizozemska podjetja odlična odskočna deska za trge v regiji,” je dejal.

Mednarodne konference, ki jo je pripravila platforma Urban Future, se udeležuje 70 predstavnikov iz 35 slovenskih podjetij in institucij. Delegacija se bo udeležila konference in dveh poslovnih forumov, podjetniki pa bodo imeli tudi številna poslovna srečanja z nizozemskimi podjetji, institucijami in odločevalci. V programu je tudi ogled primerov dobrih trajnostnih praks ter seznanitev z najnovejšimi trendi in inovacijami pri prilagajanju na podnebne spremembe in preobrazbe mest v trajnostna.

Kot je dejal ustanovitelj konference Gerald Babel-Sutter, velja konferenca za največji in najbolj interdisciplinaren urbani dogodek v Evropi ter za stičišče najnaprednejših trajnostnih tehnologij, inovativnih urbanih projektov ter ambicioznih investitorjev in partnerjev. Platforma je pomembna za srečanje mestnih voditeljev, strokovnjakov za pametna mesta, vladnih predstavnikov, upravljavcev infrastrukture, vodilnih industrijskih menedžerjev in strokovnjakov na področju trajnostne gradnje in pridelave hrane, energetike in mobilnosti s celega sveta. V sklopu letošnje konference bo poleg zelenih inovacij poudarek tudi na družbenih inovacijah ter osebnostni rasti voditeljev sprememb. Prihodnje leto bo konferenca v poljskem Lodžu, med najresnejšimi kandidati za gostitev konference v letu 2026 pa je tudi Ljubljana, je dejal.

Obisk slovenske delegacije na konferenci, ki se bo končala v petek, so organizirali gospodarsko in zunanje ministrstvo ter Javna agencija Spirit Slovenija v sodelovanju s slovenskim partnerjem konference, inštitutom TVG, Štajersko gospodarsko zbornico – SRIP Krožno gospodarstvo in SDBP.

Kot poudarjajo na Spiritu, agencija že skoraj desetletje z različnimi aktivnostmi in programi ter spodbudami podpira podjetja, občine in druge institucije pri njihovih prizadevanjih za uveljavljanje novih tehnologij, metodologij, materialov in delovnih procesov. Vse to pa z namenom preobrazbe slovenskega gospodarstva v trajnostno. Že leta 2016 so v agenciji razvili pilotni program strateške trajnostne transformacije slovenskih podjetij, ki je postavil prvo slovensko prakso na tem področju, na agenciji pa deluje tudi Enotna točka za strateško, trajnostno in krožno transformacijo slovenskega gospodarstva, ki nudi podporo slovenskim podjetjem pri prehodu iz linearnega v krožno gospodarstvo.

TVG bo v četrtek pripravil poseben slovenski panel z naslovom Kako Slovenija učinkovito zmanjšuje emisije ogljikovega dioksida v grajenem prostoru, na katerem bodo udeležencem konference predstavljene prebojne slovenske prakse na področju trajnostne gradnje. Sledil bo poslovni forum z okroglo mizo in individualnimi poslovnimi srečanji na temo trajnostnega in bolj uspešnega posla.

Back to top button