Na GZS krepili slovensko-romunsko poslovno sodelovanje

Nekaj manj kot 100 slovenskih in romunskih gospodarstvenikov se je danes v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) udeležilo romunsko-slovenskega poslovnega foruma, ki ga je zbornica organizirala skupaj z romunskim veleposlaništvom v Ljubljani in javno agencijo Spirit Slovenija.

Forum je potekal ob obisku predsednika romunske agencije za investicije in trgovino ter zunanjo trgovino InvestRomania Raresa Burlacuja, so sporočili iz GZS.

Romunija, ki je ena najhitreje rastočih članic EU in je od vstopa v unijo s sicer nizkega izhodišča naredila pomemben preskok v razvoju, se uvršča v prvo dvajseterico zunanjetrgovinskih partnerjev Slovenije, a se menjava v veliki meri nanaša na avtomobilski in farmacevtski sektor ter trgovanje z naftnimi derivati, je uvodoma po navedbah GZS izpostavila generalna direktorica zbornice Vesna Nahtigal.

Ta poslovne priložnosti vidi na številnih področjih z visoko dodano vrednostjo, kot so informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT), strojništvo, pa tudi v segmentih, povezanih z zeleno in digitalno preobrazbo ter krožnim gospodarstvom. Po besedah Nahtigal se obe državi soočata tudi z izzivi glede usposobljene delovne sile in demografskimi izzivi, čeprav so ti v Romuniji manj izraziti.

Romunski veleposlanik v Sloveniji Alexandru Gradinar je izrazil zadovoljstvo nad organizacijo po njegovih besedah največjega bilateralnega poslovnega foruma v zadnjih letih in željo, da ga podjetja izkoristijo za tkanje novih poslovnih vezi.

Burlacu, ki ima sicer tudi status ministra v romunski vladi, je slovenskim gospodarstvenikom medtem zagotovil podporo agencije investicijam in projektom v Romuniji. Priložnosti za krepitev sodelovanja vidi med drugim v avtomobilski industriji, storitvenih dejavnostih in IKT. Konec aprila letos je bilo v Romuniji 267 podjetij, ki so bila ustanovljena s slovenskim kapitalom, skupna vrednost investicij je dosegala 15 milijonov evrov.

Po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Dejana Židana je povečanje blagovnem menjave Slovenije, tudi z Romunijo, ena strateških usmeritev vlade. Gospodarstvenike je pozval, da podajo predloge, ki bi še olajšali in povečali medsebojno sodelovanje s tujimi partnerji.

Na forumu sta javna agencija Spirit Slovenija in agencija InvestRomania svečano podpisali tudi sporazum o sodelovanju.

Back to top button