Mol z nakupom več kot 400 bencinskih servisov vstopa na Poljsko

Madžarski Mol z nakupom 417 bencinskih servisov pod blagovno znamko Lotos vstopa na Poljsko. Z nakupom, vrednim 610 milijonov dolarjev, ciljajo na tretje mesto na lokalnem maloprodajnem trgu z gorivi. Nakupu mora prikimati še Bruselj, Mol pa bi s skoraj 2400 bencinskimi servisi že presegel strateški cilj za leto 2025.

 

 

Skupina Mol je danes podpisala sklop dogovorov s skupino Lotos in družbo Orlen, ki vključujejo prodajo in nakup več elementov portfelja, so sporočili iz madžarske družbe. Dodatni dolgoročni dogovor zagotavlja tudi oskrbo z gorivi za pridobljeno mrežo na Poljskem.

S tem nakupom Mol vstopa v deseto državo, so izpostavili v sporočilu za javnost. Število prodajnih mest se bo z nedavnih 1943 povečalo na 2390, delovala pa bodo pod petimi različnimi blagovnimi znamkami. “To vključuje nedavno podpisane sporazume za nakup 120 prodajnih mest družbe OMV Slovenija in 95 novih prodajnih mest na Slovaškem in na Madžarskem. Ti dogovori so predmet pridobivanja odobritev za nakup,” so izpostavili.

Po besedah predsednika in izvršnega direktorja skupine Zsolta Hernadija bodo z nakupom dostopali do največjega gospodarstva v osrednji in vzhodni Evropi. “Madžari in Poljaki delijo enake zgodovinske izkušnje, naš skupni cilj pa je zagotavljati varno energetsko oskrbo v regiji. Verjamem, da se bo severno-južni energetski koridor s tem dogovorom še okrepil,” so ga povzeli v sporočilu.

Predsednik Orlenovega upravnega odbora Daniel Obajtek je posel označil za prelomen trenutek za poljsko naftno industrijo. “Smo pred zaključkom prevzema Skupine Lotos, poslom, namenjenemu koristi za celotno poljsko ekonomijo, obema vpletenima podjetjema, njihovim strankam, zaposlenim in delničarjem. Vse od začetka postopka smo poudarjali, da je prioriteta pridobiti dodatne koristi iz združenih sredstev in ravno to smo dosegli,” je dejal.

Izvršni predsednik potrošniških storitev v Skupini Mol Peter Ratatics pa je izpostavil, da je Mol z nakupom že dosegel zastavljen cilj o 2200 prodajnih mest v regiji osrednje in vzhodne Evrope do leta 2025, ki je opredeljen v strategiji 2030+.

“Z zaključkom te transakcije bomo ta cilj z vključitvijo Poljske v naš portfelj potrošniških storitev, celo presegli. Tukaj se ne bomo ustavili saj verjamemo, da imajo potrošniške storitve velik potencial na poti energetske tranzicije,” je dejal.

Predmet končne odobritve nakupa poljskih sredstev je odsvojitev 185 bencinskih servisov Skupine Mol iz svojega portfelja družbi Orlen za 259 milijonov dolarjev, in sicer 144 bencinskih servisov lociranih na Madžarskem in 41 na Slovaškem. Dogovoru mora zeleno luč pokazati še Evropska komisija.

Brez novih nakupov ima Skupina Mol trenutno 1943 bencinskih servisov v devetih državah, in sicer 468 na Madžarskem, 435 na Hrvaškem, 303 na Češkem, 254 na Slovaškem, 243 v Romuniji, 105 v Bosni in Hercegovini, 71 v Srbiji, 53 v Sloveniji in 11 v Črni gori.

Mol je v Sloveniji tretji največji maloprodajni ponudnik, že v letošnjem letu pa naj bi se število bencinskih servisov v njegovi lasti povečalo. Mol je namreč junija lani podpisal pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, transakcijska pa naj bi bila zaključena letos. S tem bo Mol pridobil še 120 bencinskih servisov po državi.

Source
STA
Back to top button