Ministrstvo za finance v nov razpis za nadzornika SDH

Ministrstvo za finance s septembrskim razpisom za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) ni bilo uspešno in bo po novem letu razpis ponovilo. Nadzorni svet SDH bo tako po izteku mandata prvi nadzornici Karmen Dietner 19. decembra nepopolnjen. V polni sestavi pod vodstvom Dietner so se nadzorniki sestali danes.

Nadzorni svet se je skupaj z upravo SDH, ki jo vodi Žiga Debeljak, na današnji seji zahvalil predsednici Dietner za uspešno zaključen mandat. Nadzornike je vodila od leta 2018 – za nadzornico je bila imenovana v času vlade Marjana Šarca -, in sicer, kot so navedli v sporočilu za javnost, z zgledom, objektivno, nepristransko in odgovorno.

Nadzorni svet bo po izteku mandata Karmen Dietner štel le štiri člane, medtem ko zakon o SDH predvideva petčlanski nadzorni svet. V njem so še Franjo Bobinac, Ivan Simič, Suzana Bolčič Agostini in Miro Medvešek.

Petega člana nadzornega sveta SDH bo ministrstvo za finance iskalo z novim razpisom, ki ga bo objavilo po novem letu, so povedali na ministrstvu. To je razpis za člana nadzornega sveta objavilo že septembra. Nanj je prispelo 11 prijav, a naj bi po poročanju medijev le štirje izpolnjevali razpisne pogoje, med njimi pa naj bi le en izpolnjeval postavljena merila za to, da bi ga ministrstvo povabilo na razgovor.

Strokovna komisija je po vseh izvedenih postopkih ugotovila, da skladno s sklepom ministru za finance Klemnu Boštjančiču ne more predložiti najmanj treh kandidatov za nadzornika SDH.

Po pisanju današnjega Dela je bila med 11 prijavljenimi na septembrski razpis za člana nadzornega sveta tudi Dietner, a je strokovna komisija ugotovila, da pogojev ne izpolnjuje.

Dietner je danes zadnjič vodila sejo nadzornega sveta SDH, ki je bila tudi zadnja v tem letu. Nadzorniki so obravnavali devetmesečno poročilo o poslovanju SDH, poslovni načrt za leto 2024 in merila za merjenje uspešnosti poslovanja SDH, so sporočili iz družbe.

Nadzorniki so dali tudi soglasje k letnemu in večletnemu načrtu dela notranje revizije, soglasje k spremembam in dopolnitvam kodeksa korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države, se seznanili z dopolnitvami priporočil in pričakovanj SDH ter podali soglasje k prodaji k prodaji manjšinske kapitalske naložbe SDH v družbi Salomon.

Back to top button