Ministrstvo za delo podpira zahteve turških delavcev

Po zakonu imajo vsi delavci v Sloveniji enake pravice, v praksi pa zaradi večje podrejenosti in slabše informiranosti tujih delavcev prihaja do kršitev načela enake obravnave, je v odzivu na napoved stavke turških delavcev pri projektu drugi tir dejal državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan. Zato jih podpira pri njihovih zahtevah.

“Stavko in pravico do stavke podpiram. Ob tem poudarjam, da imajo po zakonu v Sloveniji vsi delavci enake pravice. V praksi pa zaradi večje stopnje podrejenosti in slabše informiranosti tujih delavcev prihaja do kršitev načela enake obravnave. Zato pozdravljam pogum turških delavcev in jih podpiram pri njihovih zahtevah,” je sporočil Juvan.

Stavko podpira tudi zaradi “številnih kršitev”, ki jih je zaznal Inšpektorat RS za delo. Ta je v zadnjih dveh letih pri družbi Yapi Merkezi in različnih podizvajalcih opravil več kot 120 inšpekcijskih nadzorov, kjer so bile ugotovljene številne nepravilnosti. Delavcem niso bili ustrezno plačani socialni prispevki. V praksi se ni spoštovalo zakonodaje s področja varnosti in zdravja pri delu. Prav tako jim je bila kršena pravica do ustreznega počitka, plačila nadur in različnih dodatkov, je nanizal državni sekretar.

Kršitve so njegovih besedah neločljivo povezane tudi z neustreznim evidentiranjem delovnega časa in oviranjem inšpekcijskega postopka, saj odgovorni v postopkih niso podali ustreznih evidenc.

Ravno to težavo pa ministrstvo med drugim naslavlja z novim zakonom o evidentiranju delovnega časa, pravi Juvan. Z novim zakonom bo lahko inšpektor v primeru oviranja postopka in skrivanja evidenc delodajalcu naložil sankcijo v obliki elektronskega beleženja delovnega časa. Tako da pričakuje, da bo inšpektorat za delo nova pooblastila uporabil ravno v takšnih primerih.

“Pošteno plačilo za vse opravljeno delo v varnih delovnih pogojih in spoštovanje zakonodaje so civilizacijski minimum. Za vse delavke in delavce,” je odziv sklenil Juvan.

Izvršni odbori sindikatov v Sloveniji registriranih družb Yapi Merkezi, YM Construction, Yorpol in Türkcan, ki so bili ustanovljeni v okviru Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije pri ZSSS, so za 15. februar napovedali začetek stavke na deloviščih drugega tira.

Zahtevajo zvišanje osnovnih plač vseh delavcev za 30 odstotkov od 1. februarja, poplačilo vseh nadur od začetka dela na projektu drugi tir, izplačilo dodatka za prevoz na oddaljeno gradbišče, ureditev varnosti in zdravja pri delu, ureditev pogojev bivanja, tudi v zvezi z zaposlovanjem in namestitvijo novih delavcev, ter plačilo stavke zaradi kršitev delovnopravne zakonodaje in kolektivne pogodbe za dejavnost gradbeništva.

Sindikat slovenske podružnice podjetja Türkcan je tudi sklenil, da vse stavkovne zahteve veljajo tudi za vse tiste delavce, ki jih je na delo na projektu napotilo matično podjetje.

Back to top button