Marca v ZDA odprli več delovnih mest od pričakovanj

Ameriški delodajalci so marca povečali zaposlovanje bolj od pričakovanj. Odprli so 303.000 neto novih delovnih mest, medtem ko so jih ekonomisti pričakovali zgolj okoli 200.000, poročajo tuje tiskovne agencije. Stopnja brezposelnosti v največjem gospodarstvu na svetu se je pričakovano znižala za 0,1 odstotne točke na 3,8 odstotka.

Marčna številka o novih delovnih mestih, ki jo je danes objavilo ministrstvo za delo, je tudi precej višja od februarske, ko so v ameriškem gospodarstvu odprli 275.000 novih delovnih mest. Marec je bil že 39. mesec zapored, ko se je število novih delovnih mest v ZDA povečalo.

Zaposlovanje je ostalo presenetljivo visoko kljub poskusom ameriške centralne banke, da bi z zviševanjem obrestnih mer umirila inflacijo.

V zadnjih 16 mesecih je centralna banka zvišala svojo ključno obrestno mero s skoraj nič na več kot pet odstotkov. Pred kratkim je z zviševanji prenehala in njen predsednik Jerome Powell je prejšnji mesec dejal, da bo sledilo znižanje obrestnih mer kot odgovor na zaznano šibkost trga dela. Naslednjo sejo bodo imeli centralni bankirji maja.

Plače so bile marca v ZDA za 0,3 odstotka višje kot februarja, na letni ravni pa se je povprečna urna postavka povečala za 4,1 odstotka, še kažejo podatki ministrstva za delo.

Back to top button