Marca v ZDA odprli več delovnih mest od pričakovanj (dopolnjeno)

Ameriški delodajalci so marca povečali zaposlovanje bolj od pričakovanj. Odprli so 303.000 neto novih delovnih mest, medtem ko so jih ekonomisti pričakovali zgolj okoli 200.000, poročajo tuje tiskovne agencije. Stopnja brezposelnosti v največjem gospodarstvu na svetu se je pričakovano znižala za 0,1 odstotne točke na 3,8 odstotka.

Marčna številka o novih delovnih mestih, ki jo je danes objavilo ministrstvo za delo, je tudi precej višja od februarske, ko so v ameriškem gospodarstvu odprli 275.000 novih delovnih mest. Marec je bil že 39. mesec zapored, ko se je število novih delovnih mest v ZDA povečalo.

Ministrstvo za delo je statistiko zaposlovanja v januarju in skupaj popravilo navzgor za 22.000 neto novih delovnih mest.

Zaposlovanje je ostalo presenetljivo visoko kljub poskusom ameriške centralne banke, da bi z zviševanjem obrestnih mer umirila inflacijo.

V zadnjih 16 mesecih je centralna banka zvišala svojo ključno obrestno mero s skoraj nič na več kot pet odstotkov. Pred kratkim je z zviševanji prenehala in njen predsednik Jerome Powell je prejšnji mesec dejal, da bo sledilo znižanje obrestnih mer kot odgovor na zaznano šibkost trga dela. Naslednjo sejo bodo imeli centralni bankirji maja.

Plače so bile marca v ZDA za 0,3 odstotka višje kot februarja, na letni ravni pa se je povprečna urna postavka povečala za 4,1 odstotka, še kažejo podatki ministrstva za delo.

Stopnja brezposelnosti je sedaj v ZDA nižja od štirih odstotkov letno že 26 mesecev zapored, kar je najboljši niz od 60. let prejšnjega stoletja.

Zaposlovanje je marca najbolj naraslo v zdravstvu, kjer so odprli 72.000 neto novih delovnih mest, javna uprava jih je dodala 71.000, v gostinstvu in turizmu so jih odprli 49.000, v gradbeništvu 39.000, v prodaji na drobno pa 18.000.

Poročilo je razveselilo predsednika ZDA Joeja Bidna, ki se letos poteguje za drugi predsedniški mandat. “Pred tremi leti sem nasledil gospodarstvo na robu prepada, z današnjim poročilom pa smo presegli mejnik 15 milijonov novih delovnih mest, odkar sem prevzel položaj predsednika,” je dejal.

“Moj načrt je graditi gospodarstvo od sredine in spodaj navzgor, z vlaganjem v vse Američane. Brezposelnost pod štirimi odstotki vztraja najdlje v zadnjih 50 letih. Plače rastejo, inflacija pa je bistveno padla,” je sporočil Biden, ki zaradi inflacije doživlja dnevne napade republikancev in njim naklonjenih medijev.

Uradna inflacija je z devetih odstotkov letno leta 2022 doslej res padla na manj kot tri odstotke letno, vendar pa je za Bidna velik političen problem dejstvo, da Američani tega večinoma še ne čutijo. Povprečje vseh cen je danes še vedno za 18 odstotkov višje kot je bilo februarja 2021, poroča televizija CNBC.

Back to top button