Ljubljanska občina bo omejila motorni promet med bloki na območju Ulice bratov Učakar

Mestna občina Ljubljana bo predvidoma v začetku oktobra s potopnim količkom omejila motorni promet med bloki na območju Ulice bratov Učakar, je na današnji novinarski konferenci povedal župan Zoran Janković. Pobudo za umiritev prometa in zaprtje so podali četrtna skupnost in tamkajšnji stanovalci, območje pa poskusno zapirajo do novega leta.

Na poti od parkirišča pri tržnici Koseze v podaljšku Koseške ulice po Ulici bratov Učakar do lekarne ali vrtca je že zdaj nameščen prometni znak za prepoved prometa, razen za intervencijska vozila, a na njej redno vozijo motorna vozila, ki tudi parkirajo na ploščadi. “Steze so odprte za intervencijo, in ne za vožnjo do svojih domov ali lokalov,” je dejal Janković.

Na ljubljanski občini opozarjajo, da številna vozila na območju soseske v Kosezah ovirajo pešce, kolesarje, uporabnike skirojev, poganjalčkov, rolk in podobnih prevoznih sredstev, tam pa sta tudi enoti vrtca in osnovna šola.

Ob zaprtju bodo sprejemali pobude civilne iniciative in stanovalcev, predvsem, ali morajo ob gasilcih, policiji in reševalcih upoštevati še kakšne izjeme in jim omogočiti vožnjo v sosesko. Dostava bo sicer potekala med 6. in 8. uro.

Janković je na novinarski konferenci komentiral tudi gradnjo številnih cest, ki potekajo v občini. Na Črnovaški cesti čakajo še primerno vreme za asfaltiranje dveh slojev asfalta na območju “zadnjega, zidarjevega mostu”, večina ceste pa je dokončana in zarisana. Na nekaterih odsekih morajo sicer še asfaltirati pločnike, urediti brežine do stanovalcev in zasaditi drevesa.

“Moje predvidevanje je, da bomo v petek odprli cesto za promet, pri čemer bo še ostal znak cesta v gradnji,” je dejal. V petek naj bi tam začel voziti tudi mestni avtobus v Podpeč. Dokončanje vseh del župan pričakuje do konca tega meseca, a pod pogojem, da ne bo dežja.

Promet pa je že stekel na Litijski cesti med Hruševsko cesto in Kajuhovo ulico, zaključujejo tudi urejanje pločnikov in kolesarskih stez, kar naj bi dokončali še ta teden. Še letos pa naj bi bila dokončana tudi Ižanska cesta.

V Ljubljani so sicer začeli zbiranje pobud za spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta, ki jih je mogoče oddati do 5. novembra.

Back to top button