Letalski prevoznik airBaltic povezal Ljubljano in Rigo

Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so danes slavnostno obeležili vzpostavitev nove letalske povezave z latvijsko prestolnico Rigo, ki jo je vzpostavil letalski prevoznik airBaltic. Gre za drugo od štirih doslej dogovorjenih povezav, ki ji botrujejo državne subvencije za večjo letalsko povezljivost Slovenije.

Latvijski nacionalni letalski prevoznik airBaltic bo lete med Slovenijo in Latvijo zagotavljal dvakrat tedensko, predvidoma do konca leta 2025. Floto letal airBaltica sestavlja 47 letal Airbus A220-300 s 148 sedeži. Današnji let v Slovenijo je bil približno dvotretjinsko zaseden, kopilotka pa je bila Slovenka.

Kot so pojasnili v Fraportu Slovenija, ki upravlja ljubljansko letališče, je k vzpostavitvi nove neposredne letalske povezave Riga-Ljubljana-Riga prispevala odločitev ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek o prevoznikovi upravičenosti do subvencioniranja letaliških pristojbin na ljubljanskem letališču.

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh je izpostavil, da je prihod novega letalskega prevoznika dokaz, da napori ministrstva za infrastrukturo dajejo rezultate. Letalski povezavi z Luksemburgom, ki jo je Luxair vzpostavil septembra lani, se je tako danes pridružila linija v Rigo. V ponedeljek bo med Ljubljano in Koebenhavnom začel leteti nizkostroškovni letalski prevoznik Norwegian, poleti pa bo španski nacionalni prevoznik Iberia povezala Ljubljano z Madridom.

Rajh je povedal, da intenzivno potekajo tudi pogovori za vzpostavitev letalskih povezav s ciprskim letalskim prevoznikom. “Niso pa to zadnje aktivnosti ministrstva za infrastrukturo,” je poudaril in dodal, da se pripravlja tudi že peti javni razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije.

“Rezultati našega dela so vidni. Promet na brniškem letališču se je glede na lansko leto povečal za 30 odstotkov. Letališče predvideva, da bo leta 2025 že skoraj doseglo predkoronske rezultate,” je dejal Rajh in dodal, da si skupaj prizadevajo, da bi Slovenija imela kakovostno povezavo s svetom.

Potem ko je bila povezava z Luksemburgom dobro sprejeta, je nove povezave vesela tudi poslovodna direktorica Fraporta Slovenija Babett Stapel, ki se je ministrstvu za infrastrukturo zahvalila za dobro sodelovanje.

Maria Radchenko, ki je v AirBalticu zadolžena za balkansko regijo, je povedala, da Ljubljana v letošnji sezoni postaja zelo priljubljena destinacija njihovih potnikov. Hkrati je prepričana, da se bodo tudi Slovenci odločali za obisk skritega dragulja Baltika, in da bodo uživali tako v lepotah Rige kot drugih baltskih prestolnic ter z veseljem odkrivali še druge destinacije, ki se dostopne s povezovalnimi leti preko Rige.

Da je med Latvijci velik interes za Ljubljano in Slovenijo, je potrdil tudi Vladislavs Korjagins iz latvijskega združenja tour operatorjev in potovalnih agentov. Kot je povedal, bo treba tudi Slovence pritegniti za obisk baltskih držav. “Vesel sem, da ta letalska povezava ne bo sezonska, ampak bo celoletna. Če želimo to ohraniti, bomo morali trdo delati,” je dejal in dodal, da bo okrepili sodelovanje med slovenskimi in latvijskimi turističnimi agencijami.

Back to top button