Kumer: Prehod na zeleno energijo nujen in neizogiben

Prehod na zeleno energijo je po besedah okoljskega ministra Bojana Kumra nujen in neizogiben, biti pa mora pravičen in vključujoč. Kot je poudaril ob začetku ministrskega srečanja na temo energetskega prehoda jugovzhodne Evrope v nizkoogljično družbo, ki poteka na celjskem sejmišču, je treba prihodnjim generacijam zagotoviti zdrav in čist planet.

Ambiciozne energetske in podnebne politike so po Kumrovi oceni ključnega pomena za učinkovito blaženje podnebnih sprememb, spodbujanje gospodarske rasti, krepitev energetske varnosti in strateške neodvisnosti ter ohranjanje globalnega vodilnega položaja pri reševanju enega najbolj perečih izzivov našega časa. Ob tem je spomnil, da morajo članice EU ter pogodbenice energetske skupnosti do konca junija oddati posodobljene energetske in podnebne načrte.

Po njegovih besedah bodo za uresničitev skupne zaveze, da do leta 2050 postanemo podnebno nevtralna celina, potrebna velika prizadevanja, tako posamezna kot skupna. Ta prizadevanja najprej in predvsem zahtevajo prehod od fosilnih goriv k čisti energiji, je izpostavil minister.

Ocenil je, da bodo zlasti obnovljivi viri energije pomembni za krepitev energetske varnosti in zmanjšanje odvisnosti od uvoženih goriv. Z vlaganjem v domače obnovljive vire energije in spodbujanjem energetske učinkovitosti lahko po njegovih besedah zmanjšamo svojo občutljivost na geopolitične napetosti in nestanovitnost cen na svetovnih energetskih trgih.

Naložbe v čiste energetske tehnologije in infrastrukturo lahko spodbudijo gospodarsko rast, ustvarijo delovna mesta in povečajo konkurenčnost, je dodal.

Ministrskega srečanja, v okviru katerega bosta potekala dva panela, se med drugim udeležujejo predstavniki 11 držav. Prvi panel je namenjen spremembam in trendom v posodobljenih nacionalnih energetskih in podnebnih načrtih, drugi pa razogljičenju jugovzhodne Evrope.

Srečanje je sicer del mednarodne konference SEEnergy na temo energetskega prehoda jugovzhodne Evrope v nizkoogljično družbo, ki se je na celjskem sejmišču začela v sredo, končuje pa se danes.

Back to top button