Kitajska za okrepitev nepremičninskega trga predlaga odkup komercialnih stanovanj

Kitajska, ki se še vedno sooča s krizo nepremičninskega trga, naj bi znižala najnižjo stopnjo predplačil za kupce prvih stanovanj, predlagala pa je tudi, da bi vlada odkupila poslovne nepremičnine. Peking želi s temi potezami oslabljeni stanovanjski trg rešiti iz dolžniške krize, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Nepremičnine in gradbeništvo predstavljajo več kot četrtino kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP), vendar je sektor od leta 2020, ko so oblasti, da bi zmanjšale naraščajoči dolg, zaostrile dostop gradbenikov do posojil, pod velikim pritiskom.

Od takrat so se velika podjetja, vključno z velikanoma China Evergrande in Country Garden, soočala s številnimi težavami, saj so padajoče cene potrošnike odvrnile od naložb v nepremičnine.

Peking, ki se sooča z vse večjim pritiskom, da bi spodbudil bolehni trg in zagotovil, da bodo milijoni neuporabljenih stanovanj prišli do tistih, ki jih potrebujejo, je danes organiziral videokonferenco, ki so se jo po poročanju Bloomberga udeležili regulatorji, predstavniki vodilnih bank, lokalnih vlad in nepremičninskega trga.

Kot je po poročanju kitajskih medijev po srečanju dejal podpredsednik vlade He Lifeng, bi vlada lahko v mestih, kjer je veliko komercialnih nepremičnin, naročila in kupila nekatere komercialne nepremičnine po razumnih cenah.

Podrobnosti o tem, koliko nepremičnin bi kupila država, niso znane.

Kitajski mediji so po navedbah AFP poročali tudi o tem, da bi bil eden od ukrepov lahko znižanje najnižje stopnje predplačila za kupce prvih stanovanj na 15 odstotkov vrednosti, kar je ena najnižjih stopenj v državi. Polog za nakup drugega doma pa bi se znižal na 25 odstotkov.

Gre za ene najambicioznejših potez Pekinga doslej, da bi rešil krizo na stanovanjskem trgu. Najnovejši podatki iz aprila sicer kažejo, da cene nepremičnin in prodaja še naprej padajo, potem ko dosedanji ukrepi niso prinesli velikega uspeha.

Back to top button