Katar z Veliko Britanijo podpisal dolgoročno pogodbo o dobavi plina

Katarsko energetsko podjetje QatarEnergy je z britanskim energetskih velikanom Shell podpisalo dogovor o 27-letni dobavi zemeljskega plina. Dobava naj bi se začela leta 2026. Katar je ta mesec podoben dogovor sklenil tudi s Francijo.

Katarsko podjetje bo po dogovoru vsako leto dobavilo 3,5 milijona ton zemeljskega plina, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Katar bo utekočinjen zemeljski plin (LNG), namenjen na Otok, dobavljal v Rotterdam. Katarski minister za energijo in prvi mož družbe QatarEnegy Saad al-Kaabi je ponovil, da so zavezani k nadaljnji in zanesljivi dobavi energije v Evropo.

To ni prvo sodelovanje katarskega in britanskega podjetja. To se je namreč pridružilo projektu QatarEnergy za širitev črpanja na največjem katarskem nahajališču zemeljskega plina North Field. S širitvijo črpališča namerava Katar do leta 2027 povečati proizvodnjo LNG za vsaj 60 odstotkov na 126 milijonov ton letno, s čimer še utrjuje eno izmed vodilnih vlog pri proizvodnji LNG na svetu.

Katarci so podoben dogovor sklenili tudi s francosko družbo TotalEnergies in s kitajskim podjetjem Sinopec. Pri tem naj bi šlo za najbolj dolgoročne sporazume v zgodovini te industrije.

Back to top button