Južna Koreja v krepitev industrije čipov z rekordnimi 19 milijardami dolarjev

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je napovedal rekorden, 19 milijard dolarjev težak program za krepitev industrije čipov, ki velja za ključno gospodarsko področje v tej državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Oblikovali smo obsežen podporni program za industrijo čipov, vreden 26 milijard korejskih vonov, ki zajema finance, infrastrukturo, raziskave in razvoj ter podporo malim in srednje velikim podjetjem,” je povedal Yoon.

Program med drugim vključuje za sedem milijard dolarjev investicij, ki so bile v Južni Koreji napovedane nedavno. Poleg tega bodo oblasti razširile davčne olajšave za naložbe v čipe, pri čemer upajo, da bodo na ta način v industrijo pritegnile več talentov.

Prav tako država tik ob Seulu gradi “mega center”, za katerega napoveduje, da bo največji kompleks za izdelavo čipov na svetu in bo ustvaril milijone delovnih mest.

Boj za prevlado pri proizvodnji čipov v svetu je hud, je spomnil Yoon. “Zmaga ali poraz bosta odvisna od tega, kdo bo prvi razvil najsodobnejše čipe z visoko zmožnostjo obdelave informacij. Država mora zagotoviti podporo industriji, da ne bo zaostajala za tekmeci,” je dodal.

Južna Koreja je sicer dom največjih svetovnih proizvajalcev čipov Samsung Electronics in SK hynix. Že lani je napovedala izgradnjo največjega svetovnega centra čipov na svetu, v katerega naj bi bilo vloženih 456 milijard dolarjev zasebnih sredstev.

Back to top button