Inflacija v Veliki Britaniji marca navzdol na 3,2 odstotka

Letna stopnja inflacije v Veliki Britaniji je marca znašala 3,2 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke manj kot februarja in najmanj od septembra 2021, je objavil britanski statistični urad. Inflacija je višja od pričakovanj analitikov in precej nad dvoodstotnim ciljem centralne banke.

Kot je danes navedel statistični urad ONS, so bile glavni razlog za znižanje stopnje cene hrane, ki so se zvišale manj kot pred letom dni. Podobno so manj porasle cene goriva, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Analitiki so pričakovali 3,1-odstotno stopnjo v marcu. Ekonomistka pri družbi Capital Economics Ruth Gregory je ocenila, da manjše znižanje inflacije od pričakovanj pomeni tveganje, da bo inflacija sledila trendu v ZDA in da se bo tako njeno padanje ustavilo. Tako so po njenem mnenju možnosti, da bo britanska centralna banka Bank of England obrestne mere prvič znižala junija, sedaj manjše.

Nekateri analitiki pa menijo, da junijsko znižanje ostaja precej verjetno. “Malo verjetno je, da bodo danes objavljeni podatki spremenili stališče Bank of England. Splošni obeti glede inflacije ostajajo v glavnem pozitivni, obstaja pa več tveganj, ki bi lahko povzročila nazadovanje,” je povedala glavna ekonomistka pri družbi KPMG EU Yael Selfin. Kot primer je navedla rast cen nafte v zadnjem mesecu, kar je vodilo k podražitvam goriva na bencinskih servisih.

Back to top button