Indeks vodilnih gospodarskih kazalnikov ZDA tudi maja nazadoval

Indeks vodilnih gospodarskih kazalnikov ZDA newyorške organizacije Conference Board je maja v primerjavi z aprilom nazadoval za 0,7 odstotka na vrednost 106,7. Gre za že 14 zaporedno mesečno nazadovanje indeksa, ki prikazuje gospodarsko klimo v ZDA. Analitiki so majski padec pričakovali.

Indeks vodilnih gospodarskih kazalnikov tvori desetih kazalnikov, ki kažejo, ali se gospodarstvo izboljšuje ali poslabšuje. Maja je nazadovalo šest kazalnikov, kazalnik trenutnih gospodarskih razmer pa je maja napredoval za 0,2 odstotka.

Indeks vodilnih gospodarskih kazalnikov že več mesecev opozarja na recesijo, vendar te še ni. Vodilni uradniki centralne banke Federal reserve opozarjajo, da je pandemija covida-19 pomešala stare gospodarske modele, zato se gospodarstvo morda ne bo odzvalo kot običajno.

“Vrednost indeksa je maja še naprej padala zaradi poslabšanja pričakovanj potrošnikov glede poslovnih razmer, indeksa novih naročil, negativnega razpona donosnosti in poslabšanja kreditnih pogojev,” je dejala ekonomistka pri Conference Boardu Justyna Zabinska-La Monica.

“Vodilni indeks se je v zadnjih štirinajstih mesecih znižal in še naprej kaže na slabšo gospodarsko aktivnost v prihodnosti. Zviševanje obrestnih mer v povezavi z vztrajno inflacijo bo še naprej zaviralo gospodarsko aktivnost. Čeprav smo napoved rasti za drugo četrtletje popravili z negativne na rahlo rast, predvidevamo, da se bo gospodarstvo v obdobju od tretjega četrtletja letos do prvega četrtletja 2024 skrčilo,” je dodala.

Back to top button