Indeks SBI TOP ta teden pridobil dva odstotka

Vlagatelji na Ljubljanski borzi so ta teden sklenili za 9,2 milijona evrov poslov. Indeks SBI TOP je pridobil 2,08 odstotka in teden končal pri 1559,16 točke. K rasti so največ prispevale delnice Cinkarne Celje in NLB.

Delnice Cinkarne Celje so na tedenski ravni pridobile 5,66 odstotka in so bile ob koncu današnjega trgovanja vredne 22,40 evra.

Slovenski državni holding je danes za skupščino Cinkarne Celje, ki bo 19. junija, podal nasprotni predlog, po katerem bi delničarji za člana nadzornega sveta namesto Melite Malgaj in Luke Gaberščika, kot predlaga nadzorni svet, imenovali Boštjana Furlana in Dubravko Derossi Uršič.

Skupščina Cinkarne Celje bo poleg o novih nadzornikih prihodnji teden odločala o izplačilu dividend. Po predlogu bi za dividende namenili del bilančnega dobička za lani v višini dobrih sedem milijonov, kar pomeni 0,90 evra bruto na delnico.

Delnice NLB so se v tednu dni podražile za 4,70 odstotka. Tečaj se je oblikoval pri 122,50 evra.

Delnice Zavarovalnice Triglav so se v primerjavi s prejšnjim petkom okrepile za 3,38 odstotka na 36,70 evra, delnice Luke Koper za 2,78 odstotka na 37 evrov, delnice Krke za 2,21 odstotka na 139 evrov in delnice Telekoma Slovenije za 1,42 odstotka na 71,50 evra.

Delnice Petrola v tedenski primerjavi niso spremenile vrednosti in današnje trgovanje končale pri vrednosti 28,50 evra.

V Petrolu so četrtek izrazili presenečenje nad uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki jo je sprejela vlada. Z njo ni spremenila najvišjih dovoljenih marž za gorivo, k čemur so jo pozvali naftni trgovci, prav tako interval za določanje cen goriv ohranja pri 14 dneh.

V prvi kotaciji so se v tem tednu kot edine pocenile delnice Save Re. Današnje trgovanje so končale pri vrednosti 32,80 evra, kar je štiri odstotke nižje kot pred enim tednom.

Delnice družbe Equinox, s katerimi se trguje v standardni kotaciji, se pa njihova vrednost upošteva pri izračunu indeksa SBI TOP, so se ta teden podražile. Ob koncu današnjega trgovanja je bila njihova vrednost pri 57 evrih, kar je 0,88 odstotka kot prejšnji petek.

Delničarji nepremičninske družbe Equinox nepremičnine, katere delnice so del indeksa SBI TOP na Ljubljanski borzi, so na četrtkovi skupščini med drugim sklenili, da se od 12,75 milijona evrov bilančnega dobička ob koncu 2023 za izplačilo delničarjem nameni 3,02 milijona evrov. To pomeni 1,69 evra bruto dividende na delnico. Preostali bilančni dobiček ostaja nerazporejen. Dividenda bo izplačana 21. junija.

Back to top button