Indeks SBI TOP ta teden ob dva odstotka

Teden na Ljubljanski borzi je minil v znamenju padca osrednjega indeksa SBI TOP. V primerjavi z zaključno vrednostjo iz prejšnjega petka, ko je končal blizu najvišje ravni v zadnjem letu dni, je današnje trgovanje končal 2,1 odstotka nižje. Skupni promet je dosegel 12,4 milijona evrov, okoli polovica je odpadla na delnice Krke in NLB.

Kljub padcu v tem tednu je indeks SBI TOP še vedno skoraj 15 odstotkov višje kot ob koncu zadnjega trgovalnega dneva v 2023.

Borzni zvezdi minulih mesecev, delnici NLB in Krke, sta se ta teden pocenili za nekaj manj kot 2,8 odstotka oz. za 3,5 odstotka. Nanju je skupaj odpadlo tudi okoli šest milijonov evrov prometa.

Obe družbi sta v tem tednu objavili letni poročili za 2023, ki pa bistvenih novih informacij nista prinesli. Nadzorniki NLB so medtem potrdil tudi predlog uprave, da bo letna skupščina delničarjev 17. junija. V NLB so že februarja povedali, da naj bi letos za izplačilo dividend v dveh obrokih izplačali 220 milijonov evrov oz. 11 evrov bruto na delnico.

Z ostalimi delnicami je bil promet bolj skromen. Obe delnici zavarovalnic, Zavarovalnice Triglav in Save Re, sta se pocenili za 1,9 odstotka.

Delničarji Save Re bodo sicer glede na ta teden objavljen sklic na skupščini 27. maja odločali o tem, da se od 57,55 milijona evrov bilančnega dobička za lani za dividende nameni 27,12 milijona evrov oz. 1,75 evra bruto na delnico, preostanek bilančnega dobička pa se ne uporabi. Odločali bodo tudi o predlogu, da v nadzorni svet za nov mandat imenuje Davorja Ivana Gjivoja, ter se seznanili, da so delavci za svoja predstavnika v nadzornem svetu izbrali sedanjo nadzornico Edito Rupar in Blaža Garbajsa.

Glede Zavarovalnice Triglav je tudi ta teden v javnosti še odmeval osnutek prenovljene strategije upravljanja državnih naložb, ki je v medije prišel konec prejšnjega tedna. Ena od sprememb v razvrstitvi naložb, ki jo predlaga ministrstvo za finance, je ta, da bi se med strateške naložbe v Zavarovalnici Triglav štel le še 34,5-odstotni lastniški delež Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ne pa tudi 28,1-odstotni delež Slovenskega državnega holdinga. Triglav bi se tako uvrstil med pomembne naložbe.

Tečaj Petrolovih delnic je ta teden nazadoval za 1,8 odstotka, tečaj delnic Telekoma Slovenije pa je ostal nespremenjen.

Delnice Cinkarne Celje so medtem ob skromnem prometu pridobile 0,9 odstotka vrednosti, delnice Luke Koper pa so se ob prav tako skromnih številkah glede sklenjenih poslov podražile za 2,3 odstotka.

Delnice nepremičninske družbe Equinox, ki prav tako sestavljajo indeks SBI TOP, so se medtem pocenile za 3,5 odstotka.

Danes so iz koprske logistične družbe Intereuropa, ki je v večinski lasti Pošte Slovenija, sporočili, da se po 25 letih umikajo z Ljubljanske borze. O predlogu za umik delnic, ki so del prve kotacije, a se z njimi že lep čas praktično ni trgovalo, bodo delničarji odločali na skupščini 16. maja, denarna odpravnina za iztisnjene delničarje bo po predlogu uprave in nadzornega sveta znašala 1,57 evra na delnico.

Back to top button