Hrvaški rejci svinj in vlada po osmih dnevih protestov še vedno na nasprotnih bregovih

Afriška prašičja kuga na Hrvaškem je pod nadzorom, je danes zagotovila hrvaška ministrica za kmetijstvo Marija Vučković. Opozorila je, da morajo rejci svinj še naprej spoštovati ukrepe proti širjenju te bolezni. Slavonski kmetje ukrepom vlade že osmi dan nasprotujejo s protesti in blokadami cest, od svojih zahtev pa ne nameravajo odstopiti.

“V zadnjih desetih dneh smo imeli skupno tri potrjene primere, vse v vukovarsko-sremski županiji,” je na novinarski konferenci po današnjem sestanku s predstavniki pristojnih institucij, ki so ga sklicali na pobudo predsednika vlade Andreja Plenkovića, dejala Vučković. Strokovnjaki so po njenih besedah potrdili dobro epidemiološko stanje, a je treba še naprej spoštovati ukrepe.

K upoštevanju ukrepov proti širjenju afriške prašičje kuge so pozvali tudi predstavniki pristojnih institucij, s katerimi se je sestala ministrica.

“Stanje je pod nadzorom, a previdnosti ni nikoli dovolj – glede na to, da je virus izjemno odporen in lahko dolgo preživi v izdelkih svinjskega izvora,” je opozorila Lorena Jemeršić s hrvaškega veterinarskega inštituta. Predsednik hrvaške veterinarske zbornice Ivan Zemljak pa je ocenil, da so ukrepi nujni, ker proti afriški prašičji kugi ni niti zdravila niti cepiva. “Mislim, da bi delo morali opraviti do konca. Nihče ne bo prepovedal reje ali klanja svinj, a se to mora izvajati v nadzorovanih pogojih,” je poudaril.

Slavonski rejci svinj na protestih že osmi dan zahtevajo konec evtanazij svinj in takojšnjo ukinitev prepovedi klanja živali v lastnih objektih. Od svojih zahtev ne nameravajo odstopiti, proteste z blokadami cest pa so v zadnjih dneh razširili s ceste pri mejnem prehodu z Bosno in Hercegovino Županja-Orašje na nekatere druge dele v Slavoniji.

“Prostor za kompromis je, a od točk, ki so pomembne za nas – trgovanje z zdravimi svinjami, kupovanje in prodaja ter klanje svinj v naših objektih – ne odstopamo,” je za hrvaško televizijo N1 danes opozoril eden od predstavnikov protestnikov Milenko Bilić.

Kmetijska ministrica je glede protesta kmetov danes dejala, da jih bodo povabili na sestanek na ministrstvo. Ocenila je tudi, da bodo glede na dobro epidemiološko stanje lahko kmalu sprostili ukrepe.

Kot je sicer še navedla Vučković, so rejcem evtanaziranih svinj do srede izplačali 1209 zahtevkov s skupno vrednostjo nekaj manj kot 7,1 milijona evrov. Preostalih 150 do 200 zahtevkov, ki so v obdelavi, bodo po njenih zagotovilih izplačali do konca tedna.

Back to top button