Hrvaška lani z 2,8-odstotno rastjo BDP

Hrvaška je leto 2023 sklenila z 2,8-odstotno rastjo bruto domačega proizvoda (BDP). Obseg gospodarske dejavnosti južne slovenske sosede se je v zadnjem četrtletju 2023 povečal že 12. trimesečje zapored, medletna rast je bila 4,3-odstotna, je podatke hrvaškega statističnega urada DZS povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot so pojasnili hrvaški statistiki, je bilo na Hrvaškem prav zadnje četrtletje gospodarsko najboljše od vseh štirih v minulem letu, rast je bila nazadnje hitrejša v tretjem četrtletju 2022, ko je bila v medletni primerjavi 5,5-odstotna.

Poraba gospodinjstev je v zadnjem četrtletju glede na enako obdobje 2022 porasla za 5,3 odstotka, bruto investicije za šest odstotkov, državna poraba pa za 0,2 odstotka.

Izvoz blaga in storitev je na drugi strani medletno upadel za 4,4 odstotka, in sicer je padec izvoza blaga za 8,7 odstotka izničil rast izvoza storitev za 0,9 odstotka.

Pri sosedih so objavili tudi sezonsko prilagojene podatke, po katerih je hrvaški BDP med oktobrom in koncem decembra lani medletno porasel za 4,3 odstotka, četrtletno pa za 1,3 odstotka.

Gospodarstvo EU je medtem v lanskem zadnjem četrtletju na medletni ravni po trenutnih ocenah poraslo za 0,3 odstotka in v četrtletni primerjavi za 0,1 odstotka. V območju evra pa je BDP medletno porasel za 0,1 odstotka, medčetrtletno pa je stagniral, je nedavno objavil evropski statistični urad Eurostat.

Hrvaška gospodarska rast je tako močno presegala evrsko povprečje.

Back to top button