GZS si od nove kmetijske ministrice želi stabilnega okolja

V Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS si od nove kmetijske ministrice želijo, da bi ustvarila stabilno poslovno okolje in pogoje za razvoj kmetijskega sektorja, je za STA dejala predsednica zbornice Tatjana Zagorc. Želijo si delovanja v smeri, da sta pridelava in predelava hrane bistveni za prehransko suverenost države.

“Veseli smo, da je Mateja Čalušić sprejela izziv za vodenje izredno zahtevnega ministrstva. To ministrstvo, ki pokriva celoten agroživilski sektor, je resnično med najbolj zahtevnimi sektorji v vladi,” je dejala direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Zagorc.

Ob tem izpostavlja, da se kmetijski sektor nahaja pred številnimi izzivi, pri čemer so nekateri tudi zaradi odhoda prejšnjih ministrov ostali nedorečeni oz. neizvršeni.

Od najverjetnejše bodoče ministrice si po njenih navedbah želijo, da bi delovala v smeri, da sta pridelava in predelava hrane strateškega pomena za prehransko suverenost države. “Zato si resnično želimo stabilnega poslovnega okolja in takšne pogoje, ki bodo omogočili razvoj našega sektorja,” je dejala Zagorc.

Po njenem mnenju so prioritete kmetijskega ministra prioritete prehranske suverenosti države, ne glede na to, kdo je minister in iz katere politične stranke prihaja. “Celotni evropski agroživilski sektor gre v smeri zelenega prehoda, upoštevanja številnih novih strategij. In mi tukaj potrebujemo jasno vizijo in jasne aktivnosti v smeri dobrobiti za celotno agroživilsko verigo,” je prepričana direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij.

Kot je dodala, gre za to, da vsi členi verige delujejo sinhrono. “Samo na tak način lahko zagotavljamo ljudem stabilno oskrbo s hrano,” je dejala Zagorc.

Kandidatke sicer na zbornici ne poznajo dobro, zato bodo z zanimanjem spremljali njeno predstavitev v DZ, ki bo prihodnji teden. Rok za imenovanje nove ministrice je 13. januar.

Predlog za imenovanje poslanke Gibanja Svoboda Čalušić za novo ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je premier Robert Golob v DZ poslal v četrtek. Predsednik vlade je kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja iskal po tistem, ko je po izgubi zaupanja državnemu zboru oktobra predlagal razrešitev tedanje ministrice Irene Šinko.

Back to top button