General Motors po močnem prvem četrtletju izboljšal celoletno napoved

Ameriški avtomobilski proizvajalec General Motors (GM) je prve letošnje četrtletje sklenil s tremi milijardami dolarjev (2,82 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 24 odstotkov več kot pred letom dni. Prihodki podjetja so se povečali za 7,6 odstotka na 43 milijard dolarjev (40,36 milijarde evrov). Podjetje je ob tem izboljšalo obete za letos.

Družba je dobre rezultate zabeležila zaradi doslednega povpraševanja ameriških potrošnikov po poltovornjakih in drugih večjih vozilih. Dobave vozil v ZDA so se glede obsega sicer nekoliko zmanjšale, a so se prihodki v Severni Ameriki povečali zaradi praktično nespremenjenih cen in nižjih stroškov, je objavo družbe povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Dobri rezultati na domačem trgu so tako pomagali nadomestiti izgube iz poslovanja v višini okoli 100 milijonov dolarjev v kitajski podružnici. “Pričakujemo, da se bo stanje nekoliko normaliziralo in da se bomo vrnili k dobičku,” je o kitajskem trgu dejal glavni finančni direktor Paul Jacobson.

Po pojasnilih družbe so zaloge vozil pri trgovcih v ZDA povečali na 534.000 vozil, kar je precej nad ravnjo iz leta 2023. Po navedbah Jacobsona trenutna zaloga pomeni približno 63 dni zalog, kar je “precej dobro” za družbo glede na to, da je spomladi običajno veliko povpraševanja po avtomobilih.

Ob objavi četrtletnih rezultatov so v podjetju izboljšali napovedi čistega dobička za tekoče poslovno leto. Po novem pričakujejo, da se bo ta gibal med 10,1 in 11,5 milijarde dolarjev, kar je 300 milijonov dolarjev več od prejšnje napovedi.

Back to top button