Ford namerava povečati proizvodnjo električnega poltovornjaka

Ameriški proizvajalec avtomobilov Ford namerava povečati načrtovano proizvodnjo svojega popolnoma električnega poltovornjaka F-150 lightning (strela) na 150.000 vozil na leto, s čimer želi zadovoljiti veliko povpraševanje po tem vozilu, so sporočili iz podjetja. S proizvodnjo poltovornjakov bodo sicer začeli letos spomladi.

 

“S skoraj 200.000 rezervacijami naše ekipe trdo in ustvarjalno delajo, da bi premagale proizvodne omejitve in našim strankam zagotovile več poltovornjakov,” so pred nekaj dnevi sporočili iz Forda. V odzivu so se delnice Forda povzpele na novo rekordno visoko vrednost, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Pri ameriškem proizvajalcu avtomobilov nameravajo do leta 2025 v električna vozila vložil več kot 30 milijard dolarjev. V naslednjih dveh letih pa pričakujejo, da bodo na svetovni ravni izdelali 1,2 milijona baterij za električna vozila.

Pred tem so pri Fordu že napovedali potrojitev proizvodnje modela Mustang mach-e, v začetku letošnjega leta pa nameravajo začeti prodajati električni kombi za poslovno uporabo.

Ford se tako kot celotna avtomobilska industrija v zadnjih mesecih sooča s pomanjkanjem čipov. Ob predstavitvi poslovnih rezultatov oktobra lani so ocenili, da se bo ta izziv nadaljeval tudi letos in morda prevesil celo v leto 2023.

Višje cene jekla in aluminija pa lahko podjetje v prihodnjem letu stanejo dodatnih 1,5 milijarde dolarjev, zaradi česar je pričakovati povišanje cen vozil.

Source
STA
Back to top button