Ferrero z velikimi načrti v proizvodnji lešnikov v Srbiji

Srbska AgriSerbia, hčerinsko podjetje italijanske skupine Ferrero, po desetih letih delovanja prehaja v polno fazo proizvodnje lešnikov. Podjetje je lani izvozilo 2000 ton lešnikov v lupini, v naslednjih treh do štirih letih pa jih bodo po napovedih izvozili 8000 ton letno.

Pilotni nasad podjetja AgriSerbia, ki obsega 600 hektarjev, prehaja v fazo polne proizvodnje, so po pisanju srbskega portala Agronews.rs sporočili iz podjetja. Dodatnih več kot 3500 hektarjev novih nasadov lešnikov so prek dogovorov o sodelovanju z AgriSerbia ustvarili srbski kmetje in zasebni vlagatelji.

Podjetje AgriSerbia je bilo ustanovljeno leta 2014 kot del dolgoročnega strateškega programa za razvoj učinkovitega in trajnostnega sektorja proizvodnje lešnikov v Srbiji. Cilj Ferrera je, da Srbija postane vodilni svetovni proizvajalec lešnikov.

Dogovor o proizvodnji lešnikov, ki ga je Ferrero pred desetimi leti sklenil s srbskim ministrstvom za kmetijstvo, temelji na razvoju lokalnih nasadov lešnikov, ki jih neposredno upravlja Ferrero, izboljšanju drevesničarske proizvodnje certificiranih lesk in spodbujanju srbskih kmetov pri uvajanju sodobnih tehnik kmetovanja.

Prihodki skupine Ferrero so se lani povečali za 20,7 odstotka na 17 milijard evrov, so nedavno sporočili iz družbe. V letu 2023 so v razširitev proizvodnih zmogljivosti vložili 811 milijonov evrov, od tega največ za naložbe v novo opremo v Italiji, Nemčiji, Španiji in ZDA.

Back to top button