Februarja vnovič rekordno število delovno aktivnih

Število delovno aktivnih se je februarja v Sloveniji vnovič zvišalo in tako doseglo nov rekord. Na mesečni ravni je poraslo za 0,3 odstotka, na letni pa za 1,4 odstotka na 941.644. V mesečni primerjavi je bila rast z 1,5 odstotka najbolj izrazita v gradbeništvu, predvsem na račun tujih državljanov, je danes objavil državni statistični urad.

Februarja je bilo v Sloveniji 839.969 zaposlenih, kar je 0,3 odstotka več kot januarja in prav tako največ, odkar se v Sloveniji vodi to statistiko. Število samozaposlenih je napredovalo za 0,2 odstotka na 101.675.

Glede na lanski februar se je število zaposlenih zvišalo za 1,2 odstotka, število samozaposlenih pa za 2,7 odstotka.

Med delovno aktivnimi je bil nekaj manj kot 520.400 moških, kar je 0,4 odstotka več kot januarja. Žensk je bilo okoli 421.300 (+0,2 odstotka). K rasti so največ prispevali tuji delavci, ki so se večinoma zaposlili oz. samozaposlili v gradbeništvu.

Tudi v primerjavi s prejšnjim februarjem se je število delovno aktivnih povečalo pri obeh spolih – pri moških za 1,9 odstotka in pri ženskah za 0,8 odstotka.

Na mesečni ravni se je število delovno aktivnih zvišalo na 17 področjih dejavnostih in znižalo v dveh, medtem ko se v dejavnosti gospodinjstev z zaposlenim hišnim osebjem, proizvodnja za lastno rabo ni spremenilo. Največjo rast so statistiki zaznali v gradbeništvu, 1,5-odstotno. V finančnih in zavarovalniških dejavnostih pa se je število delovno aktivnih zmanjšalo za 0,1 odstotka.

V primerjavi z lanskim februarjem se je število delovno aktivnih v gradbeništvu dvignilo za 5,8 odstotka, v finančnih in zavarovalniških dejavnostih pa upadlo za 1,3 odstotka.

Lani se je število delovno aktivnih prebivalcev v mestnih naseljih v primerjavi z letom 2022 povečalo za približno 3800 oseb oz. za 0,9 odstotka, so tudi navedli v statističnem uradu.

Izmed 104 mestnih naselij se je njihovo število dvignilo v 56, največ v Ljubljani, in sicer za 1,8 odstotka. Trebnje je bilo edino mestno naselje, v katerem je število delovno aktivnih ostalo enako, v 47 mestnih naseljih pa je to število upadlo, najizraziteje v Kranjski Gori, in sicer za 28,2 odstotka.

“Zmanjšanje bi verjetno lahko pripisali poteku veljavnosti začasnega prebivališča, potem ko je med epidemijo covida-19 veliko oseb prijavilo začasno prebivališče v tem naselju. To dovoljenje velja dve leti in samodejno poteče, če posameznik ne vloži prošnje za njegovo podaljšanje,” so še pojasnili državni statistiki.

Back to top button