Evropske borze večinoma v zelenem; nafta in evro navzgor

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali. Vlagatelje preveva optimizem, da bo Evropska centralna banka na zasedanju 6. junija znižala obrestne mere. Bolj jasno sliko o nadaljnjih korakih bo dala petkova objava podatkov o majski inflaciji v območju evra. Nafta se je podražila, tudi tečaj evra se je okrepil.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je okrepil za 0,47 odstotka in trgovanje končal pri 5059,20 točke.

V Parizu je indeks CAC 40 pridobil 0,46 odstotka vrednosti, v Frankfurtu pa je indeks DAX do zaprtja borze pridobil 0,44 odstotka. V Zürichu je indeks SMI napredoval za 0,29 odstotka, v Milanu pa je indeks FTSE MIB zabeležil 0,79-odstotno rast.

Na Dunaju se je medtem indeks ATX znižal za 0,85 odstotka, v Londonu pa je bila borza zaradi praznika zaprta.

Na pozitivno razpoloženje vlagateljev so minuli konec tedna vplivale izjave guvernerja finske centralne banke Ollija Rehna, ki je dejal, da bi se lahko rezi obrestnih mer začeli junija, saj se inflacija približuje cilju dveh odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavni ekonomisti Evropske centralne banke Philip Lane je medtem v intervjuju za Financial Times povedal, da bo “razen večjih presenečenj” prihodnja smer obrestnih mer v Evropi tista, ki bo usmerjena navzdol.

Podatki o inflaciji v območju evra za maj bodo objavljeni v petek, novo znižanje inflacije pa bi lahko potrdilo pričakovanja vlagateljev glede junijskega znižanja obrestnih mer.

Newyorške borze danes mirujejo, saj v ZDA obeležujejo praznik, na katerega se spominjajo padlih vojakov.

Tečaj evra je medtem porasel. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,0861 dolarja, kar je za 11 odstotkov več v petek. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,0843 dolarja (v petek pri 1,084 dolarja).

Cene nafte so se zvišale za več kot odstotek. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena julija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 78,74 dolarja, kar je za 1,02 dolarja več kot v petek. V Londonu so se julijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 98 centov na 83,10 dolarja.

Back to top button